"Ne intrebam daca Ministerul Agriculturii mai exista, pentru ca nu ne ajuta cu nimic. Cantitatea de lapte a scazut deja cu 50% si situatia se agraveaza pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme. Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scaderea productiilor de lapte si a sporului in greutate la tineret, din cauza cantitatii scazute de masa verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilitatii de producere a furajelor pentru perioada de stabulatie. De distrugerea sectorului zootehnic din Romania se face vinovat ministrul Agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalitatii decat de problemele din sector. De asemenea, cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii Gheorghe Neata, care lucreaza prin intermediul ANARZ pentru distrugerea zootehniei", a declarat intr-un comunicat presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Marcel Andrei, potrivit Mediafax.

Totodata, potrivit sursei citate, nu toti crescatorii de animale au primit Ajutoarele Nationale Tranzitorii la care aveau dreptul pentru anul trecut. Crescatorii de oi cer, de asemenea, abrogarea Legii vanatorii, modificata in iulie.

"Modificarile la aceasta lege au fost aprobate fara a fi consultate si asociatiile crescatorilor de animale, sunt aberante si incalca in mod grosolan dreptul la proprietate. Un exemplu in acest sens este interzicerea pasunatului animalelor pe terenurile agricole in perioada 06 decembrie-24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici sa-si recolteze culturile, daca acestea sunt preferate de vanat", sustine Marcel Andrei.

Avand in vedere situatia grava in care se afla sectorul de crestere a animalelor, Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine va trece la actiuni de protest, inclusive la blocarea drumurilor, mai arata comunicatul citat. Sindicatul este afiliat la Agrostar, mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, cu peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat si bugetar.