Agricultura poate fi un domeniu foarte profitabil atunci cand investesti cu atentie si responsabilitate. Desi costurile unei ferme sunt enorme, exista numeroase modalitati prin care se poate incerca minimizarea riscurilor de pierdere a profitabilitatii, mai ales ca exista un factor imposibil de prevazut: vremea. Chiar si asa, succesul numerosilor fermieri din Romania are cateva elemente comune: cunostintele de specialitate, investitii in echipamente moderne, tehnologii de calitate si asigurarea tuturor premiselor necesare pentru o recolta de succes.

Aceste reguli de baza sunt valabile in special pentru culturile de cereale paioase. Acestea trebuie protejate chiar de la inceput de boli si daunatori. Unele dintre boli se pot transmite prin seminte sau prin sol. Daca nu se asigura protectia necesara, prin efectuarea tratamentului la samanta, efectele pot fi devastatoare, iar pierderile financiare pe masura.

Principalele boli cu transmitere prin samanta si sol la grau si orz

Atat cultura de grau, cat si cea de orz pot fi afectate de o serie de boli precum: taciunele zburator, fuzarioza ori malura comuna, sau daunatori precum gandacul ghebos, viermii sarma sau afidele. Simptomele acestora sunt usor de recunoscut. Problema este ca atunci cand simptomele sunt identificate in cultura, este, aproape in fiecare caz, mult prea tarziu pentru ca boala respectiva sa mai fie controlata. Iata care sunt caracteristicile si metodele de combatere pentru aceste boli:

Fuzarioza

Recent, fermierii din Transilvania s-au plans de atacuri puternice de fuzarioza, care le-a afectat recoltele de grau. Cea mai mare problema pe care o pune fuzarioza e faptul ca productia devine aproape imposibil de vandut, deoarece agentul patogen (din specia Fusarium spp.) produce micotoxine periculoase pentru consumul uman sau pentru animale.

Riscul este cu atat mai mare, cu cat in asolament se cultiva grau dupa porumb. Speciile de Fusarium formeaza un complex de boli ce pot afecta semintele, plantulele si plantele adulte. Fuzariozele sunt usor de recunoscut, deoarece produc leziuni pe teaca frunzelor, la baza tulpinii. Nodurile inferioare capata o culoare bruna, iar plantele mature afectate pot prezenta si un putregai la baza tulpinii.

Riscul aparitiei fuzariozei poate fi micsorat prin prelucrarea solului (pentru a facilita descompunerea resturilor vegetale cu spori), prin asigurarea unei rotatii corecte a culturii, folosirea unor hibrizi de grau cu toleranta la acest agent patogen, si, bineinteles, prin aplicarea unei scheme eficiente de tratamente cu fungicide, care sa cuprinda atat tratament la samanta, cat si produse cu protectie foliara.

Taciunele zburator

Ciupercile din specia Ustilago pot produce o serie de boli deosebit de periculoase pentru culturile de cereale paioase. Daca nu sunt tratate, acestea pot compromite cultura in intregime. Doua dintre ele sunt taciunele zburator al graului (Ustilago tritici) si Taciunele zburator al orzului (Ustilago nuda).

Ciuperca are un ciclu evolutiv de doi ani si se raspandeste prin sporii purtati de vant sau prin semintele infectate. Infectia se produce in primul an, dar simptomele se pot observa abia in cel de-al doilea. Taciunele zburator poate supravietui mai multi ani in boabele de grau, sub forma de miceliu in repaus.

Spicele plantelor afectate par a fi arse. Spicul este ulterior transformat intr-o masa de spori, care este eliberata in lan deoarece dezvoltarea spicelor infestate se face inaintea celor sanatoase.

Printre masurile agrotehnice de prevenire se numara folosirea semintelor certificate si semanatul tarziu de toamna, respectiv semanarea timpurie a graului de primavara. Metoda chimica de combatere implica tratamentul semintei inaintea acestui proces. Pentru o protectie optima atat a semintelor, cat si foliara, pana aproape de momentul celui de-al doilea tratament, se poate folosi un pachet tehnologic precum cel format din produsele Premis® si Systiva® 333 FS.

Malura comuna

Aceasta boala este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri. Este raspandita in toate zonele in care se cultiva grau. Boala e cauzata de ciuperca Tilletia spp. si se poate recunoaste usor observand spicele. Acestea capata o culoare albastruie cu nuante verzi si nu mai infloresc. In locul boabelor apar cuve de culoare cenusie. Unele varietati ale ciupercii se pot recunoaste deoarece plantele afectate sunt mai scurte. Din pacate, la fel ca in cazul fuzariozei, simptomele apar prea tarziu fata de momentul infestarii.
Boala poate fi insa prevenita prin folosirea semintelor sanatoase, certificate, la care s-a aplicat un tratament cu fungicid. Ca masuri suplimentare de protectie, se pot cultiva soiuri de cereale paioase cu un grad mic de vulnerabilitate, iar incoltirea semintelor poate fi stimulata pentru a se produce mai rapid.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri