În lipsa irigațiilor, cu sute de mii de hectare calamitate și având în față perspectiva multor ani poate la fel de secetoși ca 2022, fermierii români trebuie să improvizeze, mai ales pentru că nu pot renunța la o activitate pe care o practică de mult timp, unii dintre ei de generații. Răspunsul la această problemă ar putea fi culturile de lucernă, mult mai rezistente la secetă decât majoritatea celorlalte și de asemenea avantajoase din punct de vedere al costurilor.

"Cultura lucernei reprezintă cultura viitorului, datorită flexibilității și a adaptabilității sporite la factorii de stres, în cazul nostru seceta. Sistemul radicular al lucernei este profund și extrage din adâncime microelemente care pot susține dezvoltarea plantei chiar și în condiții de secetă profundă", a declarat pentru wall-street.ro Gabriel Pătru, administrator Patru Agro S.R.L., o companie ce are ca principal obiect de activitate producerea, procesarea și comercializarea semințelor de legume.

Soiul Dobrogea, rezultate foarte bune la teste

Practic, lucerna ar fi printre puținele culturi care poate să producă și în condiții de secetă, a mai arătat acesta.

Totodată, a explicat Gabriel Pătru, dacă luăm ca exemplu culturi de grâu sau porumb care, fără apă, pot ajunge la un grad de calamitare de 100%, lucerna reușește să valorifice mult mai eficient rezervele de apă din sol comparativ cu acestea.

"Am investit în studiul acestei culturi cu diferite universități, cu diferiți experți și în colaborare cu aceștia am reușit să înregistrăm două soiuri de lucernă în catalogul național din România și, implicit, în catalogul european" a adăugat acesta.

Unul dintre acestea, a spus administratorul Patru Agro S.R.L., este soiul Dobrogea, care a fost înregistrat în anul 2019 după o muncă de 6 ani de testări, acest soi cultivându-se deja pe suprafețe extinse din România și dând rezultate foarte bune.

De asemenea, specialistul a explicat că, împreună cu echipa sa, a ajuns la concluzia că această cultură poate să reprezinte o alternativă serioasă pentru fermierii din România în contextul încălzirii globale.

Lucerna, ideală pentru conversia la agricultură ecologică

Cât despre costuri, a explicat Gabriel Pătru, lucerna are un avantaj, pentru că este o cultură perenă, care are o durată de viață de 4-5 ani în anumite ferme, în unele cazuri fiind cultivată chiar și 6-7 ani.

Datorită perenității ridicate a acestei culturi, costurile scad, deci investiția inițială se amortizează.

Gabriel Pătru, administrator Patru Agro S.R.L.

Nu în ultimul rând, a explicat specialistul Patru Agro SRL, rentabilitatea culturii lucernei se reflectă de asemenea și în ce privește cultivarea ei în sistem ecologic.

Astfel, a arătat Gabriel Pătru, chiar este recomandat pentru cei care doresc să treacă la agricultura ecologică, în contextul în care Uniunea Europeană are un plan ambițios pentru implementarea pe suprafețe cât mai mari a acestui tip de agricultură prin Pactul verde european, să folosească acest precursor (lucerna, n.r.) în vederea perioadei de conversie de 3 ani de la cultura convențională la cultura ecologică.

Sursa foto: Patru Agro SRL

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri