Rapița de toamnă se adaptează mai bine la condițiile climatice din regiunea țării noastre, în comparație cu cea de primăvară. Perioada optimă de semănat este, în general, 15 august-15 septembrie, iar întârzierea cultivării poate scădea semnificativ producția.

Germinarea semințelor de rapiță este condiționată de temperaturile peste 6°C ale solului. Semănată prea târziu, aceasta nu are timp să se dezvolte suficient pentru a rezista pe timp de iarnă.

Descoperă care sunt cele mai frecvente greșeli de cultivare și îngrijire a culturii de rapiță, dar și ce soluții ai la dispoziție.

Alegerea necorespunzătoare a terenului și a culturii premergătoare

Regiunile geografice caracterizate de climă temperată asigură un mediu propice pentru creșterea și dezvoltarea rapiței, deoarece germinarea semințelor are loc la temperaturi mai mari de 6 °C. Astfel, sunt potrivite zonele cu temperaturi medii anuale între 7 și 10 °C. De asemenea, sunt recomandate solurile aluviale, reavene.

Un alt aspect important pentru a obține o recoltă bogată este rotația culturilor. Plantarea succesivă a aceleiași specii de plantă afectează fertilitatea solului și favorizează înmulțirea dăunătorilor și agenților patogeni.

Soluția: Ia în considerare cultivarea în partea de sud a țării (zona de silvostepă), a Dobrogei, Luncii Siretului, partea centrală a Transilvaniei, în Câmpiile Banatului sau Crișanei. Cele mai bune plante premergătoare pentru rapiță sunt grâul, orzul, cartoful timpuriu, leguminoasele boabe, trifoiul roșu și borceagul de toamnă, deoarece se recoltează devreme și restabilesc fertilitatea solului.

Nerespectarea tehnologiei de cultivare și de protecție a culturii

Neglijarea lucrărilor de pregătire a solului, lipsa tehnologiilor mecanizate, folosirea incorectă a îngrășămintelor și pesticidelor, strategiile nepotrivite de control al buruienilor și dăunătorilor sunt factori care afectează marcant dezvoltarea culturii.

Soluția: Erbicidele trebuie special alese pentru a fi compatibile cu sistemele de cultivare. Cleravo, spre exemplu, este un erbicid special conceput pentru cultura de rapiță cu hibrizi de tip Clearfield. Sunt necesare măsuri agrofitotehnice adecvate pentru a combate bolile la rapita. Toate produsele fitosanitare trebuie aplicate în dozele recomandate, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Irigarea trebuie adaptată în funcție de umiditatea solului și temperatură.

Alegerea greșită a hibrizilor

Hibrizii pot asigura o producție bogată, deoarece prezintă o toleranță ridicată și asimilează eficient nutrienții. Totuși, atunci când alegi hibrizii, este o greșeală să nu ții cont de sistemul de cultivare și de zonarea hibrizilor.

Soluția: Respectă măsurile agrofitotehnice de îngrijire a culturii, în funcție de hibrizii aleși – convenționali sau Clearfield. Spre exemplu, doar aceștia din urmă pot fi erbicidați prin tehnologia Clearfield (cum ar fi erbicidul anterior menționat).

Pregătirea incorectă a solului

Un sol nepregătit nu poate favoriza germinarea optimă a semințelor. Terenul trebuie bine mărunțit și nivelat, având în vedere dimensiunea mică a semințelor.

Soluția: În sistemul de lucrări convențional, pregătirea solului include arătura la 18-20 cm după cereale și la 20-22 după alte culturi premergătoare. De asemenea, presupune lucrările repetate cu grapa cu discuri sau combinatorul. Ultima lucrare cu ajutorul combinatorului se realizează la adâncimea de semănat, astfel încât solul să rămână așezat în patul germinativ. În condiții de secetă sau pe soluri argiloase, se utilizează tăvălugul (înainte sau după semănat).

Depășirea densității și incorporarea prea adâncă a semințelor

Semințele de rapiță sunt mici și au o greutate mică, astfel încât uneori pot fi dificil de semănat în condiții optime. Totuși, o densitate prea mare sau semănatul prea adânc a acestora afectează răsăritul și dezvoltarea culturii.

Soluția: Densitatea optimă este de a obține 40-50 de plante/m², iar o distanță corectă între rânduri este de 12,5-25 cm. Se recomandă 3-5 kg de semințe/ha. Adâncimea corespunzătoare de semănat este de 2-3 cm.

Aplicarea incorectă a fertilizanților

Îngrășămintele minerale asigură un substrat nutritiv optim pentru creșterea și dezvoltarea culturii, astfel încât aplicarea incorectă sau în cantități necorespunzătoare poate compromite recolta. Spre exemplu, administrarea integrală a îngrășămintelor cu azot toamna duce la pierderea unei cantități semnificative până la primăvară. Un lucru important de știut este că rapița are nevoi crescute de fosfor.

Soluția: Fertilizarea cu fosfor și potasiu se realizează înainte de semănat, în toamnă. O parte din azot se aplică înainte de semănat, iar cel puțin jumătate din cantitate se administrează primăvara. Conform articolului „Tehnologia de cultivare a rapiței de toamnă” din revista AgriMedia, se recomandă 135-180 kg azot, 80-125 kg fosfor, 100-150 kg potasiu, 150-190 kg calciu, 15-25 kg mangan, 65-105 kg sulf.

Prin urmare, înființarea și îngrijirea unei culturi de rapiță presupune respectarea unor reguli importante, astfel încât să obții o producție conform așteptărilor. Nu ezita să ceri sfatul specialiștilor în domeniu, pentru recomandări specifice.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri