Problemele de aprovizionare si productie cauzate de cutremurul si valul tsunami din 11 martie au fost rezolvate mai rapid decat se anticipa, iar Toyota, cel mai mare constructor de automobile din lume, a anuntat ca va reveni la capacitatea normala de productie din septembrie, cu circa doua luni mai devreme decat estimase anterior, transmite Reuters.

Deprecierea dolarului si pozitia solida a yenului in raport cu monedele de pe principalele piete de export va continua insa sa erodeze profiturile grupului, care exporta mai mult de jumatate din automobilele construite in Japonia. Reprezentantii companiei au avertizat ca operatiunile autohtone ar putea inregistra pierderi la cursurile actuale de schimb valutar.

Toyota a inregistrat o pierdere operationala de 108 miliarde yeni (1,4 miliarde de dolari) in primul trimestru fiscal, fata de un profit de 211,7 miliarde yeni in aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul a fost totusi mai bun decat media esimarilor analistilor contactati de Reuters, care indica o pierdere de 190 miliarde yeni.

Citeste si:

Profitul net al grupului a fost de numai 1,2 miliarde yeni (15,5 milioane de dolari), fata de 190,5 miliarde yeni in primul trimestru fiscal al anului trecut, iar veniturile au coborat cu 29,4%, la 3.440 miliarde yeni (44,4 miliarde de dolari).

Pentru anul fiscal aprilie 2011 - martie 2012, Toyota si-a ridicat prognoza de profit operational la 450 miliarde yeni, fata de cifra mai optimista, de 529,7 miliarde yeni, inaintata de analisti.