Bioetanolul este un combustibil alternativ obținut din reziduri și resturi rezultate din diverse procese industriale, acesta fiind folosit în vehicule în combinație cu benzina. Cum în America există câmpuri întregi pe care se cultivă porumb care este apoi transformat în etanol, se caută alternative pentru ca spațiul să fie folosit la producția de hrană pentru oameni. Fermierii din Michigan au bătut palma cu niște oameni de afaceri din Canada pentru a produce bioetanol din produse lactate.

Asociația Producătorilor de Lapte din statul Michican (Michigan Milk Producers Association - MMPA) va colabora cu compania canadiană Dairy Distillery pentru a produce etanol din zerul rămas în urma procesului de filtrare a laptelui. Benzina combinată cu bioetanol este obișnuită în Statele Unite, mixurile fiind de la E10 (10% etanol) până la E85 (peste 70% etanol). Mixul E85 este folosit și în Europa, fiind mai ieftin decât benzina pură, dar el nu se găsește la pompă în România.

În cazul acestui parteneriat, etanolul produs pe bază de zer va fi folosit la E10. În mod normal, etanolul se produce din prin fermentația zaharurilor prin intermediul drojdiilor, iar benzina de o anumită cifră octanică este adăugată ulterior. Zerul conține lactoză și vitamina B din belșug, iar acesta va fi fermentat pentru a se obține etanolul. Tot procesul se va desfășura în interiorul unei fabrici de 41 de milioane de dolari care va fi construită în Michigan. Aceasta va avea o capacitate de opt milioane de litri de etanol începând cu 2025.

Anual, acestă producție s-ar traduce în emisii de CO2 mai mici cu 14,5 milioane de tone, echivalentul a 875 de Toyota Corolla conduse câte 200.000 de kilometri fiecare. Compania Dairy Distillery are deja experiență în fermentarea laptelul, obținând alcool de diferite feluri pe care-l utilizează apoi și pentru producția unui tip de vodcă propriu. În timpul pandemiei, aceeași companie a produs alcool folosit la dezinfectant de mâini.

Sursa foto: Anita Austvika | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri