Symbio, joint venture-ul de mobilitate în care au investit Stellantis, Michelin și Forvia, a inaugurat recent cea mai mare facilitate de producție a pilelor de combustie din Europa, în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes din Franța. Uzina, denumită SymphonHy, va ajunge la capacitate maximă în 2026, scrie Reuters.

Tehnologiile pe bază de hidrogen nu au fost abandonate, iar Stellantis rămâne unul dintre susținătorii acestei soluții alternative. După ce gigantul din segmentul auto a anunțat că a testat combustibili sintetici aproape nepoluanți pe zeci de tipuri de motoare tradiționale, acum se văd primele roade ale investiției în joint venture-ul Symbio, care va începe să producă pile (sau celule) de combustie pentru mașini pe hidrogen. Într-o primă fază, capacitatea uzinei va fi de 16.000 de de sisteme de tip „fuel cell” pe an.

Celulele de combustie folosesc energia chimică a hidrogenului pentru a produce electricitate. În cazul acestui gaz, ceea ce rezultă în urma procesului chimic este electricitate, apă și căldură. Stellantis echipează o serie de utilitare ușoare produse sub siglele mai multor brand-uri din grup cu pile de combustie, dar planurile includ trecerea la camionete mai grele din 2024 și, ulterior, camioane de mare tonaj peste aproximativ doi ani.

Citroen Jumpy pe hidrogen

„Cu pilele de combustie furnizate de Symbio, Stellantis continuă să-și extindă oferta pe bază de hidrogen pe lângă utilitarele de dimensiune medie oferite în prezent în Europa. În viitor, urmează să aducem pe piață dube mai mari, dar și camionete Ram și camioane pentru piața din America de Nord”, se arată într-un comunicat Stellantis. Utilitarele de oraș pe hidrogen au fost lansate în 2021 și se vând cu siglele Opel, Peugeot, Citroen și Vauxhall. Ele sunt produse la uzina Opel din Rüsselsheim, Germania.

Uzina SymphonHy face parte dintr-un plan de investiții mai mare denumit HyMotive. Cu o valoare de 1 miliard de euro, planul a primit susținere din partea statului francez, dar și din partea Uniunii Europene. În viitor, se speră ca HyMotive să ducă la crearea a 1.000 de locuri de muncă noi prin construirea mai mult puncte de producție.

Sursa foto: Stellantis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri