Elon Musk contrazice agenția de știri Reuters, negând că ar fi decis anularea dezvoltării unui automobil 100% electric ieftin cu care să rivalizeze cu mașinile din China. Nu mai devreme de luna martie, miliardarul spunea că mașina va fi asamblată și în Europa.

Unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii acuză că „Reuters minte (din nou)”, într-o postare de pe rețeaua de socializare X.com la scurt timp după ce informații pe surse despre planurile de viitor ale companiei au dus la prăbușirea temporară a prețului acțiunilor. Musk pare, însă, gata să aloce fonduri mai multe pentru dezvoltarea taxiurilor autonome, potențial în dauna unei Tesla pentru toate buzunarele.

Recent, Reuters a dezvăluit că trei surse apropiate de producătorul american de EV-uri au divulgat o deciizie primită cu stupoare de investitori: oprirea dezvoltării unui model ieftin care ar fi trebuit să fie lansat chiar anul viitor. Încă din 2006, când Tesla abia se contura ca și producător, planul de afaceri a prevăzut lansarea unor modele de lux pentru a crește notorietea brandului și pentru a obține bani prin marje de profit serioase la fiecare unitate vândută, scalarea producției venind odată ce există un buget necesar dezvoltării unei mașini cu preț redus.

În prezent, cea mai ieftină Tesla este Model 3, berlină care începe de la 39.000 de dolari în Statele Unite. Conform informațiilor vehiculate de-a lungul aniilor, un autoturism mai compact, care ar fi putut să se numească Model 2, trebuia să aibă un preț de pornire de doar 25.000 de dolari, scrie The Telegraph. Musk, însă, nu a elaborat cu privire la stadiul proiectului, dar dacă ar fi să dăm crezare spuselor sale din urmă cu doar câteva luni, noua Tesla low-budget este aproape gata... asta dacă chiar va vedea lumina zilei.

Investitorii așteaptă de mult timp ca Tesla să intre pe piața EV-urilor ieftine, mai ales de când pericolul unei „avalanșe” de EV-uri ieftine din China a devenit tot mai palpabil mai ales în Europa. În 2023, Tesla Model Y nu a fost doar cel mai bine vândut automobil nou în lume, ci și pe bătrânul continent. De asemenea, în contextul scăderii vânzărilor BYD, Tesla a redevenit cel mai popular constructor de EV-uri de pe planetă în primul trimestru al acestui an.

Sursele Reuters, care îl contrazic deschis pe Musk, vorbesc despre o conferință „de la finele lui februarie” în care angajații au fost anunțați că CEO-ul își dorește să pompeze toate veniturile către dezvoltarea de „taxiuri-robot”, adică automobile 100% autonome de transport persoane. Cum bine știm, tehnologia autonomă de nivel 4 este încă dificil de implementat din cauza limitărilor tehnologice, mai ales pe partea de AI, iar unii constructori consideră că funcțiile de condus autonom de nivel 3 sunt „periculoase”.

Rămâne de văzut dacă, într-adevăr, sursele Reuters au dezinformat sau dacă Musk încearcă să stopeze căderea valorii acțiunilor prin declarații menite să-i calmeze pe investitori înaintea unui anunț formal despre mult-așteptatul „Model 2”. Până atunci, producătorii europeni pregătesc mașini electrice care vor costa mai puțin de 20.000 de euro și vor fi făcute în Europa, nu ca noua Dacia Spring a cărui preț este foarte mic, dar care vine din China.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri