Persoanele care vor sa inmatriculeze pentru prima data in Romania o Dacie cu Euro 4, cu o vechime de 2-3 ani, vor plati 350 euro din aceasta luna, dupa adoptarea de catre Guvern a noii Ordonante privind taxa auto de poluare, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Mediului.

In decembrie 2008, dupa triplarea taxei de vechiul guvern, un proprietar trebuia sa plateasca pentru aceeasi masina 527 euro. Persoanele care au platit deja taxa triplata vor putea depune cerere pentru primirea diferentei, potrivit NewsIn.

Procedura de restituire va fi stabilita prin ordin comun al ministrului mediului si al ministrului finatelor publice, in maximum 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Ordonantei de Urgenta privind modificarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluarea pentru autovehicule.

Cei care si-au cumparat masina inainte de 15 decembrie 2008, dar nu au inmatriculat-o in Romania, pana la data intrarii in vigoare a noului act normativ, sunt favorizati, deoarece vor plati taxa pe poluare la valoarea din iulie 2008 - 175 euro pentru un autoturism Dacia de 2-3 ani.

Pentru un BMW X5, tot cu Euro 4, insa vechi de 4-5 ani, taxa aplicabila pentru proprietarii care si-au luat masina inainte de jumatatea lunii decembrie a anului trecut, dar nu au inmatriculat-o, va fi de 1.198 euro.

Persoanele care au platit 3.595 euro la inmatricularea pentru prima data in Romania a acestui tip de autovehicul isi vor putea primi o parte din bani inapoi, in timp ce persoanele care vor sa-si inmatriculeze din februarie un autoturism de acest fel vor achita ca taxa de poluare de 2.396 euro.

Ministerul Mediului a mai prezentat calcule si pentru un Volkswagen Golf, cu Euro 3, care are o vechime de 5-6 ani. Pentru cei care se incadreaza la valoarea din iulie, taxa este de 664 euro, iar cei care au platit in decembrie taxa tripla, de 1.993 euro, vor primi diferenta. Din februarie 2009, la inmatricularea unui VW Golf de acest fel, taxa auto va fi de 1.328 euro.

Pentru autoturismele Euro 4, inmatriculate pentru prima data in Romania si Uniunea Europeana, cu o capacitatea cilindrica mai mica de 2.000 cmc, taxa pe poluare este 0, se mai arata in comunicatul Ministerului.

Premierul Emil Boc a declarat, dupa sedinta de Guvern de miercuri, ca Executivul a redus taxa de poluare cu o treime si ca masinile cumparate inainte de 15 decembrie 2008 pot fi inmatriculate pe baza vechilor prevederi, de dinaintea triplarii acesteia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Prima Dacia electrica va avea 45 de cai putere