Romania nu reuseste sa ii mai atraga pe tineri. Peste jumatate dintre absolventii care sunt in cautarea unui loc de munca ar fi dispusi sa plece la munca in strainatate, iar 87% dintre studentii deja plecati la facultati din afara se uita dupa oferte de munca in afara granitelor Romaniei, potrivit unui infografic realizat de echipa Ctrl-D

Un procent de 52,2% dintre tinerii din Romania aflati in cautare de joburi isi doresc sa plece in strainatate, in timp ce doar 18% nu iau in calcul aceasta varianta. Peste un sfert dintre tineri nu sunt inca hotarati ce drum sa apuce in cariera.

Pe de alta parte, in medie, in ultimii trei ani, 147.000 de persoane au parasit anual Romania, pentru cel putin 12 luni, se mai arata in datele infograficului. Un numar de 45.000 de romani studiaza la universitati din straintate, destinatia preferata fiind Marea Britanie, urmata de Olanda, Danemarca si Spania.

Aproape 40% dintre tinerii care studiaza in strainatate declara ca nu doresc sa se intoarca in Romania, 32% sunt indecisi, si doar 29% isi doresc sa revina in tara in viitorul apropiat.

Motivele care ii tin departe de tara sunt legate de slaba oferta profesionala, dificultatea traiului zilnic, mediul politic corupt si lipsa oportunitatilor de afaceri.

Citeste si:
Tot ce trebuie sa stii daca iti cauti un loc de munca in luna ianuarie
Angajare in ianuarie: tot ce...

Ce i-ar convinge pe tineri sa se intoarca in tara

Cand vine vorba de varianta intrarii pe piata muncii din Romania, tineri absolventi sunt interesati de perspectivele de a avansa in cariera pe care le ofera angajatorul, posibilitatile de a se dezvolta profesional, precum si de oferta salariala primita.

De asemenea, importante pentru tineri sunt si tehnologiile digitale care le pot imbunatati performanta la locul de munca, iar una din doua persoane considera ca noile tehnologii ii ajuta in cautarea unui job nou.

Cand vine vorba de alegerea unui angajator si a unui loc de munca, tinerii se uita dupa reputatia si imaginea firmei, mediul de lucru, cultura organizationala, oportunitatile de training si dezvoltare profesionala, precum si salariul si oportunitatile de a promova.

Citeste si:
10 lucruri pe care sa le faci dupa munca, decat sa te uiti la TV
10 lucruri pe care sa le faci...

Sursa foto: tanara calatorind, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Primaria Capitalei vrea sa devina dezvoltator imobiliar