“Viitorul e deja aici, doar ca nu e distribuit uniform”, spunea candva, memorabil, eseistul canadian William Gibson. Ca in cazul tuturor schimbarilor disruptive care au precedat-o, A Patra Revolutie e una a cunoasterii, a schimbului instantaneu de informatii si cunostinte, a accelerarii inovatiei si a intrarii tehnologiilor avansate in viata de zi cu zi. E o revolutie in care valoarea se produce distribuit, adeseori in afara circuitelor clasice, ale erei industriale traditionale. Cea mai mare companie hoteliera din lume nu are nici un hotel, cea mai mare companie de taxiuri nu are nici o masina, conform Revistei Cariere.

Nu doar ca aceste surse de valoare apar si cresc rapid, dar ele creeaza un ecosistem pentru aparitia altora, ceea ce face ca valul schimbarii sa fie mereu mai rapid. Nu stim unde se va opri si nici cum va arata lumea pe care o va lasa in urma. Tot ce stim e ca va semana foarte putin cu cea de acum. Si mai stim ca ne va ridica multe probleme la care va trebui sa ne adaptam. Am sa vorbesc aici despre trei.

Prima e inegalitatea. Acest nou fel de a crea valoare tinde sa-i favorizeze pe cei care pot produce inovatie disruptiva si pe cei care le sprijina ideile investind in ele. Exista multa indarjire in lume acum pentru ca cei mai bogati 1% din bogatii planetei detin 50% din averea colectiva, mai mult decat cei mai saraci 3,6 miliarde!! E o cifra uluitoare, socanta.

Desigur, un libertarian ar spune, pe buna dreptate, ca nu au furat nimanui nimic, ca oamenii platesc de bunavoie serviciile pe care ei le-au creat, ba chiar o fac cu recunostinta. Cati dintre noi am fi dispusi sa renuntam la Facebook, sau la Google? Dar problema ramane si se accentueaza. Ceva ce nu se comenteaza suficient e ca marea majoritate a acestor oameni sunt miliardari de prima generatie si ca ei au creat multi milionari in jurul lor. Chiar cei care nu sunt de prima generatie sunt, mai intotdeauna, de a doua. Deci nu vorbim de o oligarhie care a instaurat un oligopol al puterii.

Citeste articolu integral pe Revista Cariere

Sursa foto: wongwean / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri