Un bun lider are viziune, curaj, integritate, este organizat, deschis spre cooperare, anticipeaza tendintele pietei si impactul lor asupra businessului, stie sa comunice si sa gestioneze situatiile de criza. Cum ajunge, insa, sa bifeze toate aceste calitati si sa gaseasca un echilibru intre viziune si performanta?

Desi multe dintre calitatile unui lider sunt innascute, la fel de multe sunt invatate. Practice makes perfect este o regula pe care oricine a ajuns intr-o pozitie de conducere o stie, dar este cel mai usor de observat in sport. Nu sunt putine vocile care sustin ca nivelul de joc al lui Roger Federer este mai bun acum, la 37 de ani, decat era cu ani in urma, desi vorbim despre un jucator care a castigat primul trofeu de Grand Slam la 21 de ani si care, pana la varsta de 30 de ani, avea deja 16 titluri castigate.

Un bun lider are, in primul rand, experienta, pentru ca multe dintre abilitatile care i se cer nu pot fi altfel decat invatate. Ce este de invatat, insa, dincolo de notiunile de business? Iata cateva idei despre cum iti poti dezvolta calitatile de lider, indiferent care este pozitia pe care o ocupi acum.

Dezvolta-ti nivelul de disciplina

Un bun lider are o foarte buna disciplina. Este organizat atat la birou, cat si in viata de zi cu zi si ii inspira si pe cei din jur sa fie la fel. Disciplina inseamna ca stie sa isi seteze prioritatile si ca respecta intotdeauna deadline-urile si orarul intalnirilor. Daca nu esti o persoana organizata, iti poti schimba obiceiurile incepand cu rutina de dimineata: pune ceasul sa sune cu 10 minute mai devreme, pentru inceput, apoi incearca sa introduci in programul matinal o noua activitate (citit, sport).

Fii gata sa iti asumi mai multe responsabilitati

Cu cat faci mai multe lucruri, cu atat inveti mai repede si iti asumi mai usor decizii. Nu te limita la ceea ce scrie in job description, ci incearca sa iesi din zona de confort si sa te implici sau sa dezvolti din proprie initiativa alte proiecte.

Invata de la cei mai buni si impartaseste la randul tau ce stii

Un lider bun este un mentor pentru altii, dar ca sa ajunga aici trebuie sa invete la randul sau de la cei mai buni. Invatarea continua implica cursuri, conferinte si o buna selectie a lecturilor, dar mai important decat orice, sa fii in permanenta conectat la tot ce e nou. Participarea la o astfel de conferinta IT, de exemplu, le este utila si celor care nu lucreaza in IT, dar care vor sa inteleaga impactul tehnologiei asupra societatii si a businessului lor.

Fii un bun arbitru

Liderii respectati rezolva conflicte, nu le creeaza. Fii intotdeauna impartial in astfel de situatii si incearca sa analizezi faptele, fara sa dai de la bun inceput dreptate unei parti, sau alteia.

Invata sa anticipezi tendintele

Un bun lider are o viziune de ansamblu asupra businessului si a pietei, lucru care il ajuta sa anticipeze tendintele, sa planifice si sa gestioneze situatiile de criza. Ca sa poti anticipa evolutia businessului, este important sa cunosti foarte bine piata, dar la fel de important este sa fii la curent cu evenimentele sociale si politice din tara si din lume.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri