Niciun sef nu este pregatit pentru momentul in care un angajat il anunta ca vrea sa isi dea demisia. Mai ales atunci cand acesta este unul dintre cei mai buni din echipa. Insa plecarea unui angajat poate fi prevenita daca managerul este atent la indiciile care ii arata ca acesta vrea sa renunte la job si intervine la timp pentru a-l convinge sa nu paraseasca compania.

Expertii in cariera spun ca exista cateva semne clare care indica faptul ca un angajat sau mai multi planuiesc sa renunte la joburi. Depinde doar de liderul echipei sa le vada, sa le inteleaga si sa intervina. Cei mai mult manageri sunt prinsi cu garda jos atunci cand primesc vestea unei demisii. Stiu ca urmeaza o perioada in care echipa va deveni disfunctionala, oamenii isi vor pierde motivatia si vor fi mai putini productivi.

"Datoria oricarui manager este sa fie atent la oamenii cu care lucreaza. O schimbare brusca de atitudine nu trebuie trecuta cu vederea, din contra, trebuie actionat imediat. Atfel, poate fi prea tarziu", a declarat expertul in cariera Lynn Taylor, pentru Business Insider.

Este de ajuns ca o singura persoana sa isi dea demisia pentru ca echipa sa se destabilizeze. "Plecarea unui angajat poate avea un impact negativ asupra intregii echipe. Pentru angajator, asta inseamna timp si bani care trebui investiti in recrutarea si pregatirea unui nou angajat. Asadar, cu cat angajatorul are mai mult timp sa se pregateasca pentru schimbare, cu atat mai bine pentru el si pentru intreaga echipa", a spus Michael Kerr, specialist in cariera.

Cei doi experti au realizat o lista cu indicii la care sa fie atenti managerii, pentru a nu fi luati prin surprindere de demisia angajatilor.

Schimbarea stilului vestimentar

Un angajat care subit isi schimba stilul vestimentar, dintr-unul casual intr-unul office, poate da de banuit. E foarte posibil ca dupa program sa aiba programate cateva interviuri.

Se poate intampla si contrariul. "Daca cineva este nefericit la locul de munca, nu va mai pune prea mult pret pe imaginea lui. Va arata din ce in ce mai ponosit pe zi ce trece", a explicat Lynn Taylor.

Citeste si: Ghidul complet al demisiei: ce trebuie sa stii si ce sa faci inainte de a renunta la jobul tau

Angajatii isi iau concediu mai des

Foto: Shutterstock.com

Angajatii care sunt pe picior de plecare vor incepe sa lipseasca de la job din ce in ce mai des. Daca sunt in cautarea unui loc de munca, isi vor lua concediu 1-2 zile pentru a merge la interviuri.

Scade interesul pentru munca

Angajatii care vor sa plece din companie devin din ce in ce mai putini activi. La sedinte nu vor mai veni cu idei noi sau sugestii de proiecte, nu mai ofera feedback si nu ii mai intereseaza sa primeasca feedback pe munca lor. Treptat, isi vor pierde interesul pentru orice este legat de job.

"Dezinteresul angajatilor ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru orice manager. Devine din ce in ce mai evident ca oamenii si-au pierdut motivatia si nu ii mai intereseaza nimic legat de job, pentru ca ei stiu ca in curand vor parasi compania", a spus Michael Kerr.

Lipsa umorului

Angajatii care urmeaza sa isi dea demisia renunta sa mai faca glume cu colegii lor. Nu ii mai intereseaza sa faca impresie buna, de fapt, nu ii mai intereseaza sa faca parte din echipa.

Si nu doar ca angajatii isi pierd umorul, dar arata de parca in fiecare zi "li s-au inecat corabiile". Vor deveni din ce in ce mai nervosi si nu vor pierde ocazia sa fie ironici cu colegii lor.

Productivitate scazuta

Daca angajatul incepe sa nu mai livreze la timp proiectele si nici nu da vreau semn ca ar vrea sa imbunatateasca ceva, atunci e momentul ca managerul sa intervina. Astfel poate fi prea tarziu.

In plus, nu este un semn bun nici daca angajatul respectiv evita sa discute despre proiectele viitoare. E clar ca pentru el aceste proiecte nu mai reprezinta o miza, nu vor sa si le asume pentru ca stiu ca nu vor mai sta mult timp in companie.

Citeste si: 7 trucuri psihologice care te vor ajuta sa fii la inaltime la un interviu de angajare

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri