1 din 5 romani este liber profesionist. Cei mai multi sunt inregistrati in activitati profesionale, servicii si vanzari si mestesuguri. Potrivit Eurostat, Romania era, in 2018, printre tarile Uniunii Europene cu cei mai multi freelanceri. Mai exact, 17% din forta de munca din Romania era liber profesionista, peste media UE de 14%.

32,6 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani, la nivelul UE, erau liber profesionisti in 2018. Ceea ce inseamna un procent de 14% din totalul angajatilor. Doi din trei liber profesionisti sunt barbati (68%), arata datele Eurostat.

Dintre toate tarile membre Uniunii Europene, Grecia avea, in 2018, cei mai multi liber profesionisti (30% din totalul fortei de munca). Adica una din trei persoane era freelancer, potrivit Eurostat. In Italia, ponderea liber profesionistilot din totalul fortei de munca a fost anul trecut de 22% (una din cinci persoane). Niveluri ridicate au fost inregistrate in Polonia (18%) si Romania (17%). Aceste tari sunt urmate de Cehia, Olanda si Spania, fiecare cu 16%, Portugalia, Slovacia si Marea Britanie, fiecare cu 15%.

La polul opus, tarile UE cu cea mai mica pondere a liber profesionistilor din totalul fortei de munca erau, in 2018, Danemarca (8%), Luxemburg (8%), Germania (9%) si Suedia (9%).

Sursa Foto: Eurostat

Cele mai populare meserii in randul freelancerilor

Cei mai multi liber profesonisti, la nivelul UE, lucrau, in 2018, in activitati profesionale. Alte ocupatii populare printre liber profesionisti sunt: servicii si vanzari (16%), mestesuguri (15%), lucratori calificati in agricultura, pisciculta si domeniul forestier (14%), tehnicieni (12%), manageri (12%). Impreuna, aceste categorii ptofesionale reprezinta 90% din totalul numarului de liber profesionisti.

Sursa Foto: Eurostat

Liber profesionistii din Romania, cei mai nemultumiti de munca lor

Potrivit celor mai recente date Eurostat, liber profesionistii din Romania erau printre europenii cei mai nemultumiti de locul de munca. Aproape jumatate (48%) dintre liber profesionistii Uniunii Europene se declarau, in 2017, "foarte satisfacuti" de locul lor de munca, insa acest grad de satisfactie varia foarte mult intre statele membre, potrivit Agerpres.

In trei state membre UE, peste 80% dintre liber profesionisti se declarau "foarte satisfacuti" de locul lor de munca: Suedia (83%), Malta (82%) si Danemarca (81%). In alte 21 de state membre, proportia liber profesionistilor care se declara "foarte satisfacuti" de locul lor de munca varia intre 30% si 70%.

In patru state membre proportia liber profesionistilor care se declara "foarte satisfacuti" de locul lor de munca era mai mica de 30%, respectiv Bulgaria (putin sub 30 %), Portugalia (29%), Cipru (26%) si Romania (19 %).

Numarul liber profesionistilor il va depasi pe cel al angajatilor

Pana in anul 2035, masinile dotate cu inteligenta artificiala vor munci mai mult decat oamenii, iar numarul liber profesionistilor il va depasi pe cel al angajatilor, reiese din estimarile Forumul Economic Mondial, citate de INACO - Initiativa pentru Competitivitate.

"Echipa de specialisti ai think-tank-ului INACO - Initiativa pentru Competitivitate estimeaza ca, pana in anul 2025, masinile dotate cu inteligenta artificiala vor munci mai mult decat oamenii. Numarul liber profesionistilor il va depasi pe cel al angajatilor pana in anii 2035, iar programul si locul de munca se vor flexibila semnificativ", a transmis Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competitivitate, si coordonatorul Ghidului Meseriilor Viitorului.

In 2017, 16% din forta de munca din Romania era liber profesionista (peste media UE de 14%), iar 0,4% dintre angajati lucrau de acasa (mult sub media UE de 5%).

"Prognoza pentru Europa de Est evidentiaza ca 86% dintre companii vor angaja personal nou care sa aiba abilitatile relevante pentru noile tehnologii, 85% dintre companii isi vor automatiza activitatea, 72% dintre companii ar fi dispuse sa isi recalifice personalul, iar 53% ar reduce personalul care nu are abilitatile cerute", a mai spus Andreea Paul.

Potrivit datelor Forumului Economic Mondial, in industriile mari, masinariile ocupa, in prezent, aproape 30% din timpul orelor de munca, iar oamenii restul de 70%, in medie. Pentru intervalul 2019 - 2022, estimarile arata ca robotii dotati cu inteligenta artificiala vor presta circa 42% din munca industriala, dar procentele pot diferi de la o industrie la alta. Astfel, in procesarea datelor rolul robotilor va creste de la 46%, in 2018, la 62% in 2022, in timp ce in luarea deciziilor saltul este de la 18% la 27%, in intervalul de referinta.

"Automatizarea digitala va elimina 75 de milioane de locuri de munca pana in 2025, dar va crea aproape 133 de milioane de alte locuri de munca noi odata cu aparitia unor noi industrii si noi meserii. Asadar, viitorul proiectat de FEM este plin de speranta, preconizand un numar aproape dublu al locurilor noi de munca create fata de cele care dispar sau care se transforma radical. Raportul 'Viitorul locurilor de munca' al FEM estimeaza ca 85% dintre companii vor adopta tehnologii de tip IoT (Internet of things - Internetul lucrurilor), aplicatii digitale (web sau app) si tehnologii de tip cloud. Utilizarea robotilor umanoizi ramane limitata in urmatorii patru ani, cei mai multi dintre acestia fiind adaptati pentru serviciile financiare, in schimb robotii stationari, robotii de teren non-umanoizi, dronele aeriene automate, algoritmii de tip machine learning si inteligenta artificiala vor atrage cele mai multe investitii", arata specialistii INACO.

Tot mai putine contracte de munca pana in 2022

In conditiile evolutiei automatizarii proceselor de productie si distributie, jumatate dintre companiile chestionate de FEM se asteapta la o reducere a fortei de munca cu contract full-time pana in 2022. Pe de alta parte, un sfert dintre aceste companii considera ca automatizarea va duce la crearea unor noi locuri de munca, la descentralizarea operatiunilor, utilizarea unor muncitori din locatii izolate si la contracte de munca mai flexibile.

"Cele mai cautate specializari pana in 2022 sunt analistii de date, dezvoltatorii software, specialistii in media si comert electronic, in asistarea consumatorilor, vanzari si marketing, formare si dezvoltare, dezvoltare organizationala, cultura, manageri in inovare, specialisti in inteligenta artificiala, analiza volumelor mari de date, automatizare, securitate informatica, ingineri robotica, designeri in interactiunile om-masina sau specialistii in Blockchain", reiese din cercetarea FEM, citata de INACO.

Conform statisticii, angajatii vor fi nevoiti sa schimbe 42% din abilitatile si competentele de munca actuale pentru a putea sa-si indeplineasca sarcinile de munca. De asemenea, in urmatorii patru ani, mai mult de jumatate dintre angajati (54%) vor urma cursuri de formare profesionala, iar intre jumatate si doua treimi dintre companiile chestionate ar prefera sa apeleze mai degraba la contractori externi, la personal angajat temporar sau la specialisti independenti pentru a rezolva punctual problema decalajului abilitatilor actuale.

Citeste si: Romanii si bucuria independentei: 6 din 10 romani isi doresc sa aiba propria afacere

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri