Ziua de munca se termina, iar tu tot ce iti doresti este sa mergi acasa si te relaxezi pentru ca esti epuizat. Cand sa pleci insa auzi un coleg care se lauda cu productivitatea pe care a avut-o in ziua respectiva, iar tu nu mai poti sa te gandesti acum decat cum sa iti deschizi mai repede laptopul,cand ajungi acasa, si sa te pui pe treaba. Productivitatea este arta si stiinta, insa partea buna este ca se poate invata. Iata cateva idei pentru a-ti creste productivitatea la job si pentru a-ti aduce mai multa satisfactie in viata de zi cu zi.

Prioritizeaza-ti volumul de munca pe masura energiei pe care o ai

Oamenii au momente in care functioneaza mai eficient sau mai slab. Fiecare om este diferit, asa ca este important care sunt propriile varfuri ale productivitatii.

Potrivit unui studiu recent, abilitatea de a fi matinal sau, din contra, o persoana nocturna este determinata de factori genetici. De aceea este important sa te cunosti, scrie Forbes.

Asadar, incepe sa observi in ce parte a zilei si in ce zi a saptamanii pari sa ai mai multa energie, pentru a face fata sarcinilor. Daca esti dintre cei care se bucura cel mai mult sa munceasca luni dimineata, aloca aceasta perioada pentru a te concentra pe sarcinile cele mai importante si mai grele din intreaga saptamana.

Majoritatea oamenilor inregistreaza scaderi ale productivitatii intre orele 2 si 4 dupa amiaza, din cauza ca lumina naturala incepe sa scada in intensitate in acest interval, plus ca se mai adauga si scaderea glicemiei, dupa masa de pranz. Ideal este sa aloci acest timp activitatilor care presupun miscare.

Cauta un loc linistit

Barfele si discutiile cu colegii pot fi interesante si distractive, dar atunci cand te concentrezi pe un proiect important, toate acestea te pot distrage si chiar deranja. Aproape o treime dintre angajati sustin ca discutiile colegilor sunt pricipala cauza a scaderii productivitatii.

Asadar, crearea unor granite este extrem de importanta pentru a avea spor la locul de munca. Daca un anumit coleg sau grup de angajati iti distrage in mod repetat atentia, poti sa fixezi un anumit moment din zi sau o zi din saptamana in care sa va intalniti, sa discutati.

Si mesajele sau emailuri pot fi factori care te distrag de la sarcinile zilnice, asa ca este bine sa inchizi aceste canale de comunicare, macar in intervalul in care iti propui sa rezolvi treburile cele mai importante.

Creeaza un loc care sa te inspire

Birourile de tip open space au avantajele lor, insa 58% dintre angajati sustin ca isi doresc spatii cu mai multa liniste pentru a-si indepli sarcinile mai eficient. Nu ezita sa folosesti camerele create special pentru munca in liniste, daca dispui de astfel de spatii la locul tau de munca. Ia-ti laptopul si lucreaza in aceste camere, in liniste.

Daca nu ai aceasta optiune, investeste intr-o pereche de casti care pot sa te ajute sa nu ii mai auzi pe cei din jurul rau, si care, in acelasi timp, sa traga un semnal de alarma ca lucrezi si nu vrei sa fii deranjat.

Foloseste-te de muzica pentru a te concentra

Iubesti muzica? O pereche buna de casti si o muzica de calitate sunt mixul perfect pentru a te mentine concentrat. Se pare ca melodiile calme pot reduce stresul, nu doar inainte de a merge la somn, dar si la locul de munca.

In concluzie, pentru a ridica la maxim productivitatea in fiecare ora petrecuta la locul de munca, incepe cu pasi mici si transforma aceste actiuni in obiceiuri si vei pleca multumit in fiecare zi de la job.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri