Sudorii sunt meseriasi extrem de curtati de catre angajatori in tara noastra, mai ales ca numarul muncitorilor calificati in aceasta meserie s-a redus foarte mult in ultimii ani. Salariile, care depasesc un salariu mediu pe economie, concureaza insa cu dificultate cu ofertele de patru ori mai mari din strainatate.

"Cererile sunt variate si vin atat dinspre angajatorii din tara, cat si pentru proiecte in strainatate. De obicei recrutam pentru profilurile acestea un numar mare de angajati", au declarat, pentru wall-street.ro, reprezentantii SGB Humangest, grup italian de companii care ofera servicii de consultanta specializate in domeniul selectiei.

Ce cauta angajatorii

Cand vor sa angajeze sudori, organizatiile se uita la la experienta si la certificari.

"Experienta relevanta, certificari valabile, segmentate pe anumite tipologii de sudura (Tig- Mig Mag), dar si pe anumite domenii de aplicabilitate (in rafinarii, in santiere navale si in productie - domeniu in care se cer cunostinte de desen tehnic)", au precizat cei de la SGB Humangest.

Pentru a gasi candidatii potrivit, compania de recrutare apeleaza la o serie de resurse, cum ar fi daza de date proprie, dar si anunturile pe eJobs, Dora, OLX sau Facebook.

Profilul sudorului roman

Varsta medie 45 de ani, studii medii, certificari - calificari pe tipul de sudura, experienta acumulata, limbi straine (de obicei in stransa legatura cu tara in care au acumulat experienta).

De asemenea, muncitorii din acest domeniul sunt in general persoane determinate, care isi exprima clar asteptarile si sunt prea putin deschise spre negocierea acestora

Asteapta raspunsuri si decizii rapide, fiind solicitati in numeroase proiecte.

Cand li se propune angajarea, muncitorii calificati in meseria de sudor se uita la nivelul salarial, beneficiile suplimentare (cazare, transport, ore suplimentare) si conditiile de munca (securitate).

Cati bani ofera angajatorii romani sudorilor

Daca accepta un job in Romania, un sudor castiga intre 3.000 si 3.500 lei net plus tichete de masa.

Ofertele angajatorilor locali sunt depasite de la distanta de cele ale companiilor din afara granitelor, care urca pana la 3.000 de euro net. Peste aceasta suma se adauga transport, cazare si indemnizatie pentru masa.

Exista segmente clare de sudori dedicati proiectelor locale si sudori care nu accepta decat proiecte externe. In comunitatea lor exista comunicare, isi transmit informatii despre angajatori, conditiile de munca, precum si beneficiile obtinute.

Grupul SGB Humangest ofera servicii in domeniul resurselor umane in Italia si Romania, unde a intrat pe piata in 2007. Principalele linii de business ale grupului sunt serviciile de munca temporara, recrutare si selectie, training, serviciile de salarizare, outsourcing logistica si property management.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri