Cu sute de mii de șomeri lăsați în urmă de criza generată de coronavirus, efervescența din piața muncii se traduce într-o goană a românilor pentru un loc de muncă. Și cum joburile aproape s-au înjumătățit ca număr, candidații aplică la cât mai multe joburi, în încercarea de a găsi neapărat un loc de muncă, chiar dacă acea funcție este sub pregătirea sa.

Încă de la debutul în România a crizei generate de coronavirus firmele au fost afectate și rând pe rând au anunțat reduceri ale activității urmate de scăderi salariale, trimiteri în șomaj tehnic și chiar disponibilizări.

Astfel, dintr-o piață a forței de muncă în care, anterior crizei, candidații ”făceau cărțile”, s-a ajuns într-o piață cu joburi puține și șomeri, tot mai mulți de la zi la zi. Iar românii cu economii puține s-au apucat de căutat variante de a se angaja. Site-urile de recrutare observă cel mai bine această tendință, având mai mulți aplicanți ca niciodată.

Sunt joburi în piață?

Există domenii în care numărul de poziții disponibile a scăzut chiar și până la 75%, printre care HoReCa, turism sau evenimente, dar și domenii în care nu se observă modificări, cum ar fi IT sau Telecom, potrivit datelor BestJobs.

Poți citi și Câștigătorii crizei: la ei nu există concedieri sau șomaj tehnic, iar salariile urcă în continuare și la 5.000 de euro

”Din discuțiile noastre cu angajatorii am înțeles că aceștia au în continuare nevoie de forță de muncă și își doresc să fie vizibili și să atragă candidați, doar că în unele cazuri au întâlnit o scădere pentru un timp a bugetele de recrutare. (...) Ne așteptăm ca odată ce măsurile de restricție să se relaxeze, numărul joburilor să crească constant”, a declarat, pentru wall-street.ro, Dan Puică, CEO BestJobs.

Și seful plaformei eJobs vede semnale bune în piața de recrutare.

”Evoluția numărului de joburi este foarte dinamică. (...) Angajatorii se pregătesc de încheierea stării de urgență și de reluarea activității. Așa cum am mai spus, primim semnale din partea lor că, începând cu jumătatea lunii mai, vor debloca frânele și, pentru acel moment, au nevoie de revenirea într-o formulă apropiată de cea de dinainte de 11 martie, inclusiv în ceea ce privește numărul de angajați”, a declarat, pentru wall-street.ro, și Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Poți citi și Flexibilitate sau rezistență: Vor alege românii să lucreze în alte domenii sau vor opta pentru somaj tehnic?

Cum se vede ”goana după locuri de muncă”?

”Creșterea numărului de candidați disponibili se explică, pe de o parte, prin faptul că sunt companii care au fost nevoite să recurgă la disponibilizări și, prin urmare, oamenii au rămas fără loc de muncă. Deci, au redevenit candidați activi, care își caută un job. Pe de altă parte, sunt oameni care sunt nesiguri cu privire la viitor și atunci caută un loc de muncă în companii care par mai stabile sau în domenii care acum merg foarte bine, precum retailul, curieratul, farma”, a explicat Bogdan Badea.

Sunt și candidați care au acum un loc de muncă stabil, dar urmăresc ce se întâmplă în piață, își reactualizează CV-ul și rămân conectați pentru a fi pregătiți pentru orice eventualitate.

”Întâlnim toate situațiile posibile în prezent. Există oameni cu experiență relevantă pe un domeniu, care caută în domeniul respectiv pentru că știu că acolo ar fi apreciați și remunerați la justa lor valoare. Din păcate, numărul crescut de concedieri și restrângerea activității companiilor din ultima perioadă a obligat mai mulți oameni să aplice la cât mai multe joburi, în încercarea de a găsi neapărat un loc de muncă și o sursă de venit care să-i ajute să traverseze această perioadă dificilă”, a precizat și Dan Puică.

Românii nu mai sunt sunt aplicatori în serie?

Spre deosebire de anul trecut, anul acesta candidații au aplicat mult mai țintit și personalizat. Chiar și în această perioadă. Singura diferență este, însă, aceea că observăm și cazuri de candidați care aplică la joburi sub nivelul lor de experiență. Iar aici este vorba în special de acei oameni care au rămas fără loc de muncă și care, temporar, până își revine piața, sunt dispuși să accepte și joburi aferente unui nivel de experiență inferior”, a precizat Badea, eJobs.

În orice caz, ca linie generală, candidații manifestă un comportament mult mai targetat decât în anii trecuți. A dispărut comportamentul de "aplicator în serie".

În medie, românii care își caută un loc de muncă aplică la 6-7 joburi, iar cele mai căutate posturi sunt cele din retail, curierat, farma - pentru că sunt domeniile care au și cele mai multe joburi disponibile acum și fac angajări semnificative. Contabilitate și call-center - pentru ca sunt domeniile în care joburile se poate lucra de acasă.

Îți recomandăm să citești și Ce angajări mai fac companiile: se caută sute de oameni în retail, sectorul medical și curierat

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri