41% dintre companii au revizuit în sus bugetul de creșteri salariale, însă insuficient pentru a compensa pierderea de venituri cauzată de inflație, în timp ce un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflației pentru toți angajații, iar 9% au ajustat cu inflația doar pentru anumite categorii de angajați, arată datele unui Barometrul de HR realizat în luna iunie de PwC România.

„Angajații se duc acolo unde le e bine și acolo unde găsesc salarii mai mari, mai ales în contextul unui nivel salarial mai mic și pe fondul inflației de azi. În afară de fenomenul `marilor demisii`, cu siguranță că angajatorii care nu vor putea să crească nivelul salarial, vor trebui să găsească până la urmă metode prin care să își rețină angajații, poate prin oferirea de beneficii din zona financiară, cum ar fi pensii, asigurări, discount-uri pe diverse produse sau chiar plăți de avansuri salariale astfel încât să ușureze povara salariului mic pe care îl au”, a declarat Alexandra Peligrad, CEO al companiei de resurse umane Smartree România.

CEO-ul Smartree România spune că un trend la nivel de salarii este faptul că firmele nu mai atrag în orașele mari sau mai bine reprezentate în piața muncii angajați care sa accepte un nivel salarial sub 1.000 de euro.

Și aici ma refer la cei proaspăt intrați în câmpul muncii. Iar în zona rurală, din cei care să și rămână și care să vină și a două zi la muncă, cred că deja nu mai acceptă mai puțin de 700 de euro. Pentru că nici nu mai vor. Și chiar dacă nu au un loc de muncă, nu mai vin să muncească pe mai puțin.

Retail jobs

Alexandra Peligrad, CEO Smartree România

Inflația galopantă, care a ajuns în luna august la 15,3%, conform celor mai recente statistici de la INS îngreunează mult eforturile companiilor de a integra în bugetele lor creșteri salariale. Însă independent de inflație, salariile nu mai sunt ofertante pentru tot mai mulți români care se mută cu tot cu familii în țări în care rămân cu mai mulți bani la final de lună. Cu un salariu minim brut de 2.550 de lei (din care rămâne un salariu net de 1.524 de lei), România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul oferit, arată datele de la Eurostat. După România se mai află doar Ungaria, Bulgaria, Letonia, dar și alte țări non-UE ca Serbia, Muntenegru, Turcia sau Albania.

salarii UESursa foto: ec.europa.eu

„Mobilitatea e la îndemâna oricui acum și dacă ne uităm să vedem ce se întâmpla acum câțiva ani când plecau meseriași sau forța de muncă brută, necalificată, din păcate în ultimii ani ne pleacă talente, tineri, proaspăt absolvenți cu un potențial extraordinar de mare și care primesc oferte de muncă în companii din alte țări din UE, cu salarii mult mai bune decât ceea ce primesc pe piața locală. Din păcate nu cred că acest trend se va stopa prea curând sau cel puțin până când nivelul salarial mediu din România va fi comparabil cu ce găsim pe piața UE. Ne referim totuși la un nivel mediu”, a mai precizat specialistul.

Deficitul de personal: cea mai mare frână în dezvoltarea economiei României

Este îngrijorător nivelul de tensiune care se resimte pe piața muncii, din cauza lipsei de forță de muncă specializată, iar soluțiile nu sunt nici ușor de găsit, nici de aplicat. Politicile publice care s-au putea găsi ar reprezenta ar aduce, poate, o rezolvare, doar pe termen mediu, spune CEO-ul Smartree.

„Așa cum arată piața muncii azi, eu cred că deficitul de personal e poate cea mai importantă frână în dezvoltarea locală a României. Și aici ne referim și la planurile de dezvoltare ale companiilor care deja prestează activitatea în România, dar și la planurile potențialilor investitori care vor să vină în România sau mai bine zis la capacitatea României de a atrage investiții străine noi (...) Dacă ar fi să ne gândim la soluțiile pe care angajatorii le au azi pentru a contracara deficitul și această criză de personal trebuie să pornim de la faptul că piața muncii e foarte flexibilă, oamenii se mută sau pleacă acolo unde le e bine, fie că vorbim de un angajator din România sau de unul din altă țară”, a mai arătat Alexandra Peligrad, în cadrul emisiunii.

Urmăriți întreaga discuție în cadrul emisiunii HR Talks, un proiect editorial realizat de wall-street.ro prin care ne dorim să venim cu o abordare cât mai practică în dezbaterea celor mai importante teme și trenduri din piața muncii, alături de manageri și specialiști din industrie.

Sursa foto: Wall-Street.ro