Știi ce va adăuga și mai mult stres vieții tale, pe lângă job? Reținerea ta de a avea hobby-uri sau o viață activă în afara orelor de muncă. Aceasta este și deviza lui Warren Buffett, celebrul investitor american, ajuns la vârsta de 92 de ani.

Warren Buffett este cunoscut pentru partidele sale de bridge din afara programului de lucru, un joc despre care spune că este un antrenament pentru mintea sa. Mai mult, CEO-ul Berkshire Hathaway îți găsește timp să cânte și la ukulele, un instrument muzical asemănător cu o mică chitară. Dragostea lui pentru acest instrument cu patru cozi are o istorie de zeci de ani în viața sa. Warren Buffett a învățat să cânte la ukulele încă de pe vremea studenției, când voia să impresioneze o fată, scrie inc.com.

De ce este important să ai un hobby în afara muncii, pe modelul lui Warren Buffett

Hobby-urile duc la o viață mai fericită, prin urmare și la una presărată cu mai mult succes. Chiar dacă nu joci bridge sau cânți la ukelele, cu siguranță ai alte pasiuni pe care vrei să le pui în practică în timpul tău liber. Numeroase studii arată că hobby-urile ne echilibrează viața din afara programului de muncă, elimină stresul și ne fac mai creativi.

Iată două motive pentru care ar trebui să ai un hobby:

1. Te ajută să ai o performanță mai bună la locul de muncă

Un studiu efectuat pe 400 de angajați, publicat în Jurnalul de Psihologie Ocupațională și Organizațională constată diferențe notabile între oamenii cărora le plac hobby-urile creative și cei cărora nu le plac. Angajații care desfășoară activități creative în afara muncii s-au dovedit a fi mai buni în rezolvarea creativă a problemelor de la job și au o atitudine mai bună la locul de muncă. Alte cercetări au descoperit că angajații cu hobby-uri sunt mai mulțumiți de locurile lor de muncă și au o probabilitate mai mică de a se epuiza.

2. Îți scade nivelul de stres

Potrivit cercetărilor publicate în Annals of Behavioral Medicine, angajații care participau la activități de recreere au avut o „dispoziție pozitivă, au fost mai puțin stresați și au avut un ritm cardiac mai scăzut”. Studiul demonstrează modul în care hobby-urile pot oferi o ameliorare imediată a stresului, ceea ce duce la mai multe beneficii, cum ar fi o concentrare îmbunătățită și o viață mai lungă.

Un alt studiu care a implicat 1.400 de persoane a corelat activitățile fizice de agrement cu impact redus, cum ar fi meșteșugul, tricotat, gătit și cântatul la un instrument, cu scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății fizice. De asemenea, studiile au descoperit că arta, fie că este pictură sau desen, poate ameliora stresul. Nu trebuie să fii Rembrandt sau Picasso, ideea este să te bucuri de ceea ce faci.

Deși multe hobby-uri ar putea părea la început o pierdere de timp, ai încredere în știință. Hobby-urile sunt de fapt o investiție bună în bunăstarea și longevitatea ta generală.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri