Săptămâna de lucru de patru zile a devenit o realitate de ceva timp și în România, dacă ne referim la implementarea de ordin legislativ. Codul Muncii permite redistribuirea activității pe durata a patru zile lucrătoare, în loc de cinci, însă deci decizia rămâne la latitudinea angajatorilor. Întrebarea este, sunt dispuși antreprenorii și organizațiile să „importe” în echipele lor un program de lucru redus, având în vedere și perspectivele unui viitor în care avansul inteligenței artificiale ne-ar permite să fim mai productivi la locul de muncă?

Inteligența artificială ajută, dar asta nu înseamnă că va înlocui 100% ce face un angajat într-o companie. Dar acest timp salvat îți permite să poți să te concentrezi pe lucruri care nu sunt pur operaționale, poți să te concentrezi mai mult pe zona de strategie, cel puțin din perspectiva de HR. Există o ușurință în a avea diferite rapoarte, diferite procese mult mai bine automatizate care te pot ajuta să îți îmbunătățești strategia de HR și să gestionezi mult mai bine din zona de business”, a declarat Adina Vidroiu, Director de Resurse Umane Microsoft România, Moldova și Ungaria, la evenimentul HR 2.0 – Piața muncii între prudență și încetinire economică, organizat de wall-street.ro.

Specialistul spune că în cadrul Microsoft sunt în prezent angajați care, în funcție de nevoile și de rolul pe care îl au în companie, beneficiază de un program diferit, fie că au patru zile lucru, fie că au în continuare cinci, dar distribuit într-un mod flexibil. Subsidiara locală a gigantului american avea în România, în 2022 (conform celor mai recente date disponibile pe Ministerul Finanțelor), 1.558 de angajați.

În România sunt și alte companii care au testat sau au implementat o săptămână de lucru de patru zile, unele folosindu-se și de AI pentru a face asta. De pildă Vego Holdings (Virtual Environment Generation & Optimization), companie de tehnologie și proiectare în construcții a adoptat un program de patru zile de lucru pe săptămână, care și-a redus din timpii necesari proiectării folosindu-se de AI. Pe lângă Vego Holdings și ale companii precum OMV, Rompetrol și ING Hubs România, hub-ul global de tehnologie al ING Group, au experimentat sau chiar implementat în toată regulă o săptămână de lucru de patru zile. Totuși, inteligența artificială poate fi parte din soluție, dar cu siguranță nu pot fi lăsate toate activitățile pe „umerii” acesteia, spune Diana Stafie.

„Sunt foarte multe aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul aici, inclusiv dacă acum am 20 de zile de concediu și lucrez 40 de ore pe săptămână, dacă lucrez mai puțin o să am și mai puțin zile de concediu? Îmi convine sau nu? Sunt multe alte aspecte la care trebuie să ne uităm și inclusiv la motivații intrinsece (...) Ce înseamnă săptămâna de lucru de patru zile, înseamnă 10 sau 12 ore în loc de 8? Cred că sunt multe aspecte de avut în vedere. Nu zic că nu e bine, dar cred că trebuie să ne gândim și la consecințele pe care acum nu le vedem pentru că ne entuziasmăm, vedem beneficiile de wellbeing, o să stăm mai mult cu familia. Dar pe de altă parte, cu ce preț?”, a declarat Diana Stafie, fondator Future Station.

Adrian Dinu, CEO Cresoft, companie românească producătoare de software, consideră că doar o trecere unitară la o astfel de schemă de lucru ar putea funcționa, alături și de intervenția AI-ului și a digitalizării, care ar lua, de pildă, o mare parte din povară de pe umerii departamentelor de HR, ce dedică 40% din timp proceselor birocratice.

Eu vorbesc acum din postura de antreprenor. Ca să plătesc oamenii tot pentru cinci zile, dar să vină patru, asta în condițiile în care să zicem că vinerea e liberă, cine răspunde la telefon clientului meu dacă el lucrează cinci zile? Prin urmare, eu ce fac, mai angajez oameni? Da, e adevărat, putem lucra și în ture, dar asta înseamnă o digitalizare puternică.

Adrian Dinu, CEO Cresoft

„Orice inovație utilă, trebuie să ni se pare măcar puțin ridicolă la început”

Un sondaj BestJobs realizat în primăvara anului trecut, pe tema săptămânii de lucru de patru zile, arata că doar 4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru, deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze într-un format cu mai puține zile pe săptămână, preferând să lucreze chiar și 10 ore pe zi. Totodată, aproape 35% dintre angajatori sunt preocupați de faptul că, pe termen lung, angajații ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deși rezultatele experimentului internațional arată contrariul. Săptămâna de lucru de 4 zile este mult mai ușor de adoptat de organizațiile cu angajați white-collar, în special din zona de IT și tehnologie, banking, financiar/ contabilitate sau marketing. Cel mai la îndemână pentru un angajator ar fi să ofere posibilitatea unei formule mixtă, în care ziua liberă să nu fie aceeași pentru toți angajații, în așa fel încât clienții să nu fie afectați, recomandă reprezentanții BestJobs.

Ariadna Stamatopol, Senior Talent Acquisition Manager, EMEA engineering Adobe România, subsidiara locală a gigantului american cu acelaşi nume spune că rămâne de văzut dacă într-adevăr țara noastră va adopta la scară largă programul de patru zile de lucru pe săptămână, în contextul în care, din punct de vedere cultural, există și un atașament pentru forma actuală de lucru.

Există modalități de a lucra patru zile pe săptămână. Dacă lucrezi la livrabil, cu siguranță poți să îți asumi că livrezi mai mult dacă vrei. Există departamente care se uită la eficientizare, deci practic cât folosești și care e profitabilitatea pe care o aduce un angajat, însă eu cred că există și un factor de atașament cultural. Suntem obișnuiți să lucrăm cinci zile pe săptămână. Rămâne să vedem dacă va fi o ecuație a schimbării în sensul acesta sau nu.

Ariadna Stamatopol, Senior Talent Acquisition Manager, EMEA engineering Adobe România (foto)

Ariadna Stamatopol, Senior Talent Acquisition Manager, EMEA engineering Adobe România

Ca specialist care evaluează indicii care duc la o trasare a unor posibile scenarii de dezvoltare în viitor, pentru diverse domenii, Diana Stafie arată că este important ca liderii de business și oamenii de HR să-și imagineze un viitor în care angajații vor munci patru zile pe săptămână.

Orice inovație care e utilă, trebuie să ni se pare măcar puțin ridicolă la început fiindcă altfel nu îți aduce suficientă înțelegere. Imaginați-vă că dacă venea cineva și ne spunea în 2019 că trebuie să lucrăm cu toții de acasă și că o să fie împotriva legii să ne îmbrățișăm rudele, ni s-ar fi părut ridicol. Așa și cu ideea de a lucra patru zile pe săptămână. Poate e ceva ce nu simțim acum, sau ne dă dureri la stomac, dar o să găsim soluții în direcția asta. Și ajută să ne imaginăm înainte pentru că, de fapt, ce facem este să creăm niște amintiri despre viitor. Și o să ne fie mai ușor să luăm decizii (...) Când o să vedem că o să fie un mare procentaj din organizații care vor vorbi și că o să fie subiecte întregi la conferințe despre săptămâna de lucru de 4 zile, dar și discuții în parlament și în alte locuri, sunt semnale că ne apropiem. Dar noi, dacă ne imaginăm deja de pe acum, ne ajută”, a mai precizat fondatoarea Future Station.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri