Aproape 90% din salariatii din Romania sustin ca fac zilnic ore suplimentare, iar 44,5% dintre acestia au declarat ca programul lor zilnic de lucru este de cel putin 10 ore, arata un sondaj efectuat de BestJobs, in randul a 1.660 de persoane, in perioada 6 - 10 septembrie 2008.
Mai mult de un sfert dintre respondenti (25,8%), care sunt angajati atat in firme de stat, cat si in companii private, spun ca raman peste program in fiecare zi aproape o ora, in timp ce 29,7% din salariati se plang de faptul ca sunt nevoiti sa munceasca, in plus, fata de programul de lucru, intre 1 ora si 2 ore zilnic. Aproape jumatate din cei care stau peste program la serviciu (44,5%) spun ca lucreaza, in plus, in fiecare luna, cel putin 40 de ore suplimentare.

Doar 17,1% dintre participantii la sondaj au declarat ca le sunt platite intotdeauna orele suplimentare, in timp ce 15,8% spun ca doar ocazional sunt recompensati de catre patroni pentru ca lucreaza zilnic peste program. Cei mai multi dintre ei - 56,8% au afirmat ca niciodata nu li s-au platit orele suplimentare, potrivit NewsIn.

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) sustin ca asemenea cazuri sunt foarte greu de depistat intrucat multi angajati nu fac plangeri impotriva patronilor pentru neplata orelor suplimetare. Cele mai multe firme sanctionate pentru aceste nereguli de inspectorii de munca activeaza in constructii, servicii, comert si confectii.

Potrivit Codului Muncii, sanctiunile contraventionale emise pentru incalcarea acestor drepturi, respectiv plata orelor peste program si a pauzei saptamanale, este cuprinsa intre 1.500-3.000 de lei.
La articolul 110 din Codul Muncii, se precizeaza ca repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de cinci zile, cu doua zile de repaus. Conform legii, orele suplimentare nu pot depasi 8 ore pe saptamana, adica 1 ora si 36 de minute pe zi, deoarece Art. 111 prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Romanii muncesc mult, dar nu neaparat si cu folos

Un studiu dat publicitatii la inceputul lunii septembrie arata ca romanii si bulgarii au cel mai lung program saptamanal de lucru din Europa, media orelor de munca fiind de peste 41,7 ore pe saptamana. Conform Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca, salariatii romani lucreaza cu aproape doua ore mai mult decat media orelor de munca din primele 15 state membre ale Uniunii Europene.

Angajatii romani din mediul privat castiga, insa, de noua ori mai putin decat nemtii, care au un salariu saptamanal mediu brut de 809 euro pe saptamana, potrivit unei analize realizate de Federatia Angajatorilor Europeni. Castigul orar al unui angajat roman este de 2,20 euro pe ora, in timp ce media salariala in Cehia si Croatia este de 5,10 euro pe ora. In Slovenia, tara cu cel mai mare castig salarial din Europe de Est, un angajat castiga, in medie, 5,80 euro pe ora.

Potrivit unei analize a PricewaterhouseCoopers (PwC), un angajat roman aduce anual angajatorului un profit mediu de 400 euro, de peste zece ori mai mic decat media europeana si de doua ori mai putin decat media inregistrata la nivelul Europei Centrale si de Est, unde indicatorul este de 850 de euro pe an.

Studiul Saratoga - Human Capital Benchmarking realizat de firma de consultanta PwC a indicat pentru anul 2007 un nivel mediu al profitabilitatii pe cap de angajat occidental de 4.254 euro.

Castigul salarial mediu brut din Romania a fost de 1.769 lei (494 euro) in iulie, cu 1,8% mai mare decat in luna precedenta, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Ritmul anual de crestere a salariilor a fost, astfel, semnificativ peste cel al productivitatii muncii din Romania, de 9,3% in primele sase luni ale acestui an in sectorul industrial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri