In timp ce Statele Unite ale Americii fac eforturi pentru a-si mentine productive companiile - chiar daca aceasta inseamna noi valuri de disponibilizari -, proaspetii someri nu stau degeaba. Colegiile americane au inregistrat un numar record de inscrieri, majoritatea solicitantilor, fie ca sunt tineri, fie ca au peste 10 ani de experienta in munca, provenind din industriile afectate de criza.

Cuvantul de ordine pentru concediati este programul de reconversie profesioala si training, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Chad Smith s-a gandit sa se inscrie la un colegiu, insa atunci cand ai 18 ani si treci prin mai multe job-uri, unde castigi anual peste 55.000 de dolari, scoala ajunge pe locul doi.

Insa in mai 2008 Smith a fost disponibilizat de la locul de munca – tura de noapte pentru a asambla masini Chrysler. Chiar daca ar vrea sa se intoarca sa lucreze in industria constructoare de masini sau in oricare alta ramura a constructiilor, Smith se afla in situatia dificila in care exista mari sanse sa ramana somer.

Acum, in varsta de 29 de ani, avand experienta numai in constructii – unul din domeniile serios afectate de criza -, Smith a ales sa se inscrie in programul federal pentru reorientare in profesie. El invata acum despre software si retele de calculatoare la Rock Valley College, in Rockford.

Situatia in care se afla Smith ilustreaza un tablou mai larg a ceea ce inseamna efectele recesiunii si restructurarile produse mai ales in fabricile din centrul si sud-vestul Statelor Unite ale Americii.

Pe vremea cand industriile auto intampinau o perioada de inflorire, majoritatea lucratorilor renuntau la facultate in favoarea unei slujbe atractive financiar. Insa, pe masura ce criza a erodat bunastarea industriei, oraselele ca Rockford – unde piata fortei de munca s-a tesut in jurul catorva companii - au simtit mult mai puternic valul negativ din economie, mai scrie WSJ.

Somajul nu este niciodata o optiune placuta, mai ales atunci cand familii intregi lucrau in aceeasi companie. Pentru ei, acum cand disponibilizarea pune fata in fata tineri dornici de munca si persoane cu experienta, imbunatatirea cunostintelor si o diploma de la universitate sporesc sansele unei reangajari.

Colegii din Statele Unite au raportat o crestere a numarului de inscrieri, chiar si in statele in care colegiile si-au redus bugetele. Congresul American dezbate asupra celor 800 de miliarde alocate stimularii economiei, iar 4 miliarde se vor indrepta spre training pentru disponibilizati. Bugetul va fi si o gura de aer proaspat pentru industriile care acum se zbat sa se mentina pe linia de plutire.

Smith s-a inscris in programul care ii plateste trainingul de reconversie profesionala dupa ce Chrysler a disponibilizat pentru a treia oara 1.000 de angajati. Insa programul acopera costul cursurilor numai pentru cei care sunt dispusi sa se specializeze intr-un domeniu considerat a fi in crestere de catre Departamentul de Munca (The Department of Labor).

Cel mai bine in top stau slujbele care implica retele de calculatoare sau analiza de date, iar directorul executiv al programului Rock River Training Corp, Michael Williams, crede ca acest tip de locuri de munca vor fi in crestere cu 50% fata de cererea de acum, avand un salariu mediu de 46.000 de dolari pe an.

Insa pentru piata fortei de munca in agonie, asa cum este acum in S.U.A., trainingul nu este un panaceu. In timp ce Smith planuieste sa se mute intr-o industrie inca profitabila, ar putea incepe munca cu un salariu mai mic decat primise anterior la Chrysler.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Trump a aprobat un atac asupra Iranului, dar apoi a suspendat ordinul