Aproximativ 40.000 de stundenti vor absolve colegii si facultati de drept in anul 2010 si se vor pregati sa intre pe cea mai descurajanta piata a fortei de munca pentru absolventi. Sansele de angajare ale proaspetilor juristi, avocati sau judecatori sunt minime, spun expertii din industrie, potrivit cotidianului de business Wall Street Journal.

Situatia este atat de descurajanta incat unii studenti si experti in domeniu reconsidera statutul meseriei de avocat, altadata considerate un pasaport spre siguranta financiara.

Daca se inscriu in top 10 cei mai buni absolventi din serie, avocatii ar putea avea sanse de angajare in mediul de business, unde salariul mediu anual atinge cota de 160.000 de dolari.

Pentru restul absolventilor, reorientarea profesionala pare a fi singura solutie viabila in actualul context economic.

Parte a problemei rezida in dezechilibrul dintre cerere si oferta de pe piata. In timp ce facultatile de drept au dat diplome pe banda rulanta, casele de avocatura, judecatoriile si guvernul au disponibilizat masiv in ultimii doi ani, de la instalarea crizei economice.

Corporatiile au fost puternic afectate in criza, in timp ce veniturile celor mai mari 100 de case de avocatura au inregistrat un declin de 3-4%, pentru prima data in ultimii 20 de ani.

Desi este prea devreme pentru a stabili rata de angajare a absolventilor de drept in vara acestui an, semnalele de pe piata fortei de munca sunt negative.

Casele de avocatura au oferit in medie 16 pozitii pentru internship anul trecut, jumatate din numarul internship-urilor din anul 2008.

In plus, in 2009 angajatorii au propus un loc de munca pentru numai 69% dintre absolventii participanti la programul de internship, comparativ cu 90% in 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Scolile private, un business de peste 40 de milioane de euro