Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a solicitat conducerii Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavoda (CNE), la cererea Comisiei Europene, sa reevalueze gradul de securitate a celor doua unitati in cazul unui cutremur puternic, dupa accidentul de la centrala Fukushima.
Gradul de securitate nucleara va fi reevaluat prin aplicarea unui "test de stres" care trebuie sa indice modul in care s-ar comporta centrala in situatii extreme, precum un seism sau inundatii care depasesc bazele de proiectare, pierderea totala a alimentarii cu energie electrica si a sursei finale de racire, accidente care afecteaza instalatiile de stocare a combustibilului uzat, releva un document guvernamental.

La 11 martie, Japonia a fot afectata de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima in urma carora au fost inregistrate emisii radioactive in atmosfera. Accidentul nuclear de la centrala Fukushima a fost unul dintre cele mai grave din istoria Japoniei.

In urma acestui accident, Comisia Europeana a solicitat reevaluarea securitatii centralelor nuclearo-electrice din Uniunea Europeana, prin efectuarea unor "teste de stres", scrie Mediafax.

"CNCAN a solicitat CNE Cernavoda sa realizeze aceasta reevaluare a securitatii nucleare, proces care a demarat la inceputul lunii iunie si va fi incheiat pana la sfarsitul acestui an", se arata in document.

Rezultatul actiunii de reevaluare va trebui transmis Comisiei Europene, un raport preliminar urmand sa fie redactat pana la 15 septembrie.

In primavara acestui an, dupa accidentul produs la centrala Fukushima, CNCAN a anuntat ca emisiile radioactive de la unitatea din Japonia nu prezinta risc radiologic pentru Romania, iar analiza centralei de la Cernavoda arata ca aceasta este mai sigura decat cea din Japonia.

La centrala de la Cernavoda sunt functionale doua reactoare, care asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri