Majoritatea companiilor din Romania au in plan sa-si extinda investitiile si numarul de angajați cu mai mult de 50% in urmatorii cinci ani, potrivit unui studiu realizat de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) prin intervievarea a 250 de directori executivi din Romania.

Astfel, din raspunsurile colectate de AmCham a reiesit ca 57,9% dintre companii vor sa creasca investitiile in Romania cu mai mult de 50% in urmatorii cinci ani, iar 38,4% vor mentine investitiile la acelasi nivel de pana acum.

In ceea ce priveste numarul angajatilor, 64% dintre respondenti vor sa angajeze cu peste 50% mai multe persoane, restul estimand o mentinere a nivelului actual.

Printre factorii decisivi in decizia de investitii se numara cererea locala pentru produsele si serviciile oferite de companie, calitatea mediului de afaceri si schimbarile din punct de vedere al competitiei pe pietele pe care activeaza.

La intrebarea legata de evolutia afacerilor din Romania, aproape 62% dintre companii spun ca performantele au fost la nivelul asteptarilor, 17,2% sub asteptari, existand si un procent de aproape 20% dintre investitori care au avut rezultate peste asteptari.

Pe de alta parte, cele mai importante avantaje competitive ale Romaniei sunt in opinia investitorilor calificarea fortei de munca, marimea pietei, cota unica, pozitia strategica, potentialul mare de crestere, sectorul IT si agricultura, dar si un mediu placut.

In acelasi timp, principalele bariere pentru investitori sunt cadrul legislativ, infrastructura, instabilitatea legislativa, lipsa de predictibilitate si coruptia. In acest context, masurile care trebuie implementate de Guvern in perioada urmatoare sunt cresterea trasparentei decizionale, modernizarea sistemului de colectare a taxelor, scaderea coruptiei, imbunatatirea sistemului de licitatii publice.

Concluziile fac parte dintr-un studiu mai amplu care va fi prezentat de AmCham in luna noiembrie. Companiile intervievate sunt din domeniul productiei, servicii financiare, consultanta.

AmCham reprezinta 300 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde de euro si circa 200.000 de locuri de munca create.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Qualitance incepe luni plasamentul privat de obligatiuni