Mai bine de jumatate dintre romani (56,9%) ar prefera sa plateasca pretul integral al unor medicamente ieftine, dar sa aiba acces la tratamente scumpe compensate, reiese dintr-un studiu realizat recent de IMAS Marketing & Sondaje.

Studiu IMAS medicamente

In ceea ce priveste preturile, romanii nu sunt dispusi sa plateasca prea mult pentru un medicament necompensat. Astfel, o treime dintre respondentii la studiu (34,1%) au declarat ca pretul unui medicament necompensat ar trebui sa fie pana la 5 lei. Un procent similar (35,6) dintre participantii la studiu au spus ca pretul unui tratament necompensat ar trebui sa fie intre 5 lei si 9,99 lei.

„Sondajul scoate in evidenta faptul ca oamenii isi doresc sa poata beneficia de medicamente de ultima generatie si chiar sa plateasca in plus la sanatate, daca in felul acesta ar creste accesul la aceste medicamente", spune Almin Adzovic, presedintele asociatiei din industria farmaceutica Local American Working Group (LAWG).

Accesul populatiei din Romania la noile tratamente este limitat in conditiile in care lista medicamentelor compensate (decontate de stat partial sau total) nu a mai fost actualizata din 2008 incoace. Astfel, pacientii care necesita tratamente de ultima generatie, trebuie sa le plateasca integral, intrucat acestea nu se afla pe lista de compensate.

„In Marea Britanie si Germania, de exemplu, pacientilor li se ofera acces imediat la tratamentele de ultima generatie. In alte state europene, perioada de asteptare variaza de la 88 la 392 de zile", potrivit lui Adzovic.

Sondajul de opinie arata ca o treime dintre respondenti considera ca lista compensatelor ar trebui sa fie actualizata o data pe an.

Acelasi sondaj mai indica si faptul ca 82% dintre respondenti considera medicamente noi ca fiind importante pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. In plus, 45,5% dintre acestia ar prefera sa cumpere medicamente inovatoare (de ultima generatie) pentru care nu exista echivalente terapeutice (protejate de patent).

Marea majoritate dintre romani cred ca pentru bolile grave ar trebui sa poata fi tratati cu medicamente noi, de ultima generatie, conform sondajului.

Cercetarea (vezi documentul anexat) a fost realizata in luna august de catre IMAS, la cererea LAWG, la nivel national, pe un numar de 1.063 de respondenti, cu o marja de eroare de 3%.

LAWG este o asociatie care include majoritatea companiilor farmaceutice americane cu operatiuni in Romania. Printre acestea se numara GlaxoSmithKline (GSK), Johnson&Johnson si Pfizer.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri