Sperantele privitoare la privatizarea uzinei brasovene Tractorul s-au risipit din nou, iar sindicalistii de aici si AVAS-ul se acuza reciproc pentru esec. Potrivit AVAS, negocierile au fost intrerupte, zilele trecute, din cauza declaratiilor alarmiste ale sindicalistilor, politicienilor, dar si de regulile stricte ale Uniunii Europene privitoare la ajutorul de stat, ätoate acestea alimentind neincrederea negociatorilor indieniô.

Compania asiatica a considerat ca nu are suficiente garantii ca ajutorul de stat va fi aprobat de Consiliul Concurentei si nu va fi contestat ulterior de Comisia Europeana, spune conducerea AVAS. Al treilea motiv pentru care indienii s-au razgindit a fost reprezentat de äpresiunile cu sistarea furnizarii apei, a curentului electric sau a gazului metan exercitate de companiile de utilitati, ceea ce ar fi condus la intreruperea activitatii societatii. Investitorul a refuzat categoric ideea de a prelua o companie nefunctionalaô.

Adio, dar ramin cu tine


Conform prevederilor legislatiei in domeniul privatizarii, negocierile ar fi trebuit definitivate pina la finele lunii mai, in caz contrar privatizarea urmind sa fie reluata. Discutiile vor fi reincepute intr-o noua formula in luna iunie, cind sint asteptati in Romania membri din conducerea firmei.

äInvestitorii indieni isi mentin interesul pentru preluarea intreprinderii brasovene. Discutiile vor continua, in scopul identificarii unui nou mecanism, nesusceptibil contestatiilorô, spune AVAS.

Inca 200 de angajati pe liber


Pina la privatizare, va continua restructurarea uzinei. Tractorul, care avea 23.000 de angajati in 1990, va ramine doar cu 2.200, dupa ce vor mai fi disponibilizati alti 200 de salariati. Totodata, suprafata uzinei se va restringe de la 120 ha, in prezent, la cel mult 40 ha. äRestructurarea nu va afecta exporturile, deoarece uzina a fost proiectata pentru o capacitate de 45.000 de tractoare pe anô, spune Gheorghe Apostu.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5455&art=13186&cHash=7787e72ea5