Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la 12 sedii si puncte de lucru ale principalelor companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara.

Presedintele Traian Basescu declarase ieri ca ca sunt 4-5 mari firme straine care domina piata achizitiilor de cereale si a afirmat ca acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurentei, pentru ca diferentele intre preturile de achizitie sunt foarte mici, de un euro la tona de grau.

"Mi-este cunoscuta marea problema a producatorilor agricoli, anume aceea ca, desi avem o productie foarte mare, anul acesta agricultorii nu pot beneficia de certificatele de depozit, ceea ce i-a obligat si-i obliga sa vanda acum productia de grau, in conditiile in care doar patru-cinci firme straine fac achizitiile si ma tem ca le fac si oarecum concertat. Adica pare a fi un lucru de care sa se ocupe putin Consiliul Concurentei. Diferentele de achizitii sunt de un euro de ici colo, chiar din acelasi siloz se achizitioneaza la un euro diferenta, indiferent care este firma din cei cinci mari jucatori straini de pe piata romaneasca. Ma uitam la un lucru care aproape m-a revoltat. Am vazut achizitie de grau cu 650-675 de lei pe tona, ceea ce inseamna cam 147 de euro pe tona, vanduta in Egipt cu 197 de euro pe tona. (...) Oare aceasta cartelizare nu ar trebui observata si de Guvern si de Consiliul Concurentei? 50 de euro diferenta la tona intre achizitie si vanzare pe piata egipteana", a spus Basescu, potrivit Mediafax.

Consiliul Concurentei a anuntat astazi ca inspectiile s-au desfasurat in cadrul investigatiei declansate privind o posibila intelegere anticoncurentiala pentru fixarea preturilor la achizitia cerealelor. Companiile inspectate sunt Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

„La declansarea acestei investigatii am tinut cont de specificul si sezonalitatea sectorului: avand in vedere perisabilitatea produselor si lipsa posibilitatilor de depozitare la dispozitia producatorilor mici si mijlocii, este mult mai probabil ca o intelegere anticoncurentiala intre comercianti sa fie pusa in practica in aceasta perioada, cand oferta de cereale este mare. In pregatireainvestigatiei am colaborat cu mai multe institutii ale statului si am organizat cu minutiozitate inspectiile desfasurate la nivel national” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri