Grupul polonez Getin Holding, care a achizitionat anul trecut Romanian International Bank (RIB), va majora capitalul bancii locale cu 39,64 milioane lei (9 milioane euro), la 123 milioane lei, si ii va acorda un imprumut subordonat de 2,5 milioane euro.

Astfel, capitalul social al institutiei de credit va urca de la 83,383 milioane lei la 123,025 milioane lei (din care 23,17 milioane dolari si 9 milioane euro), prin aport in numerar al Getin Holding. Operatiunea va avea loc prin emiterea a 396,423 milioane actiuni noi, cu valoare nominala de 0,1 lei fiecare.

Totodata, RIB va contracta un imprumut subordonat de la Getin Holding in valoare de 2,5 milioane de euro, decizia fiid luata in cadrul unei adunari a actionarilor de luna trecuta, noteaza Mediafax. Grupul polonez a finalizat achizitia VB Leasing Romania IFN si subsidiara din Polonia de la compania austriaca VB-Leasing International Holding, dupa ce a primit avizul de la Consiliul Concurentei.

In urma tranzactiei, creantele de leasing de la compania locala de profil au fost preluate de RIB, pentru consolidarea portofoliului si a pozitiei in piata. Contractul de achizitie a fost semnat la Varsovia (Polonia) la inceputul lunii septembrie, dupa ce acordul preliminar fusese incheiat pe 15 mai cu VB-Leasing International Holding Austria, tranzactia de 163 milioane zloti (38,9 milioane euro) primind aprobarile necesare.

Plan general: consolidarea pozitiei pe piata financiara din Romania

Getin a platit circa 52 milioane de zloti (12,4 milioane de euro) pentru VB Leasing Romania si aproximativ 111 milioane de zloti (26,5 milioane de euro) pentru afacerile din Polonia. Achizitia face parte din strategia de dezvoltare a grupului polonez pe segmentul de leasing si de consolidare a pozitiei in piata financiara din Romania. VB Leasing Romania IFN este unul dintre cei mai mari sase jucatori de pe piata locala de leasing si opereaza prin sapte sucursale.

Citeste si:
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci
Ministerul Finantelor a atras...

"Achizitia creantelor rezultate din contractele de credit si leasing ale VB Leasing Romania IFN S.A. de catre RIB, lansarea de noi produse de creditare, consolidarea echipei si relocarea sediului central intr-o cladire din nordul capitalei sunt pasi importanti in implementarea modelului de business al grupului si consolidarea pozitiei bancii in piata financiar-bancara din Romania", afirma recent Stephen James Orlesky, CEO al RIB.

RIB este prezenta pe piata romaneasca din 1998, avand 34 de sucursale, dintre care 15 in Bucuresti. Getin Holding mai desfasoara activitati, pe langa Polonia si Romania, in Rusia, Ucraina si Belarus, in domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurarilor si al leasingului. Grupul financiar polonez, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varsovia. Czarnecki detine in prezent 55,8% din actiunile Getin Holding.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Trump a aprobat eliminarea vizelor de calatorie pentru polonezi