Luind in calcul nivelul de salarizare, la ora actuala cel mai bine este sa lucrezi intr-o companie din sectorul mixt majoritar de stat, releva un studiu realizat de catre Institutul National de Statistica, cu date din luna octombrie a anului trecut. In aceste institutii, aproximativ unu din patru angajati (24,4%) primeste lunar peste 20 de milioane de lei vechi brut. De asemenea, tot in acest sector lucreaza si cei mai putini angajati remunerati la nivelul salariului de baza minim pe tara. Doar 0,3% dintre romanii care ocupa un post in firmele cu capital majoritar de stat au primit in octombrie anul trecut 3,1 milioane de lei vechi. Aceasta in conditiile in care, in celelalte sectoare, ponderea celor care au trebuit sa se multumeasca cu salariul minim pe tara variaza intre 0,4% in firmele de stat si 25% in sectorul cooperatist.

Nu in ultimul rind, aproximativ 33% dintre salariatii acestor societati cistiga intre 10 milioane de lei vechi si 20 de milioane de lei vechi, in vreme ce in jur de 35% obtin intre 5 milioane de lei vechi si 10 milioane de lei vechi.

In sectorul de stat, numai 8,8% din personal incaseaza mai mult de 20 de milioane de lei, in vreme ce majoritatea, adica 42,5%, se incadreaza intre 5 milioane de lei si 10 milioane de lei. De asemenea, aproximativ la fel de multi (41,6%) cistiga intre 10 milioane de lei si 20 de milioane de lei.

Salariile din multinationale

Desi diferenta este destul de importanta, pe locul secund in ceea ce priveste companiile care ofera cele mai multe salarii de peste 20 de milioane de lei sint cele cu capital integral strain. Aici, unu din zece angajati (10,3%) primeste un astfel de salariu. Cei mai multi insa, reprezentind in jur de 40% dintre salariati, beneficiaza de un salariu cuprins intre 5 milioane de lei si 10 milioane de lei. De asemenea, 26,5% primesc intre 3,1 milioane de lei si 5 milioane de lei.

Salariati cu 500 de euro

Potrivit INS, in medie, numai unu din 17 (6,3%) romani este remunerat cu mai mult de 20 de milioane de lei vechi brut. Cei mai multi insa, reprezentind 37% din total, au intre 5 milioane de lei si 10 milioane de lei pe luna, in timp ce in jur de un sfert se incadreaza intre 3,1 milioane de lei si 5 milioane de lei. Mai mult, 10,4% din numarul salariatilor care au lucrat cel putin 21 de zile pe luna au realizat sub si la nivelul salariului minim pe economie.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6593&art=16512&cHash=c5b23faadd