Nuclearelectrica va opri in 6 mai unul dintre cele doua reactoare nucleare de la centrala din Cernavoda. Motivul este derularea unor lucrari planificate de mentenanta si testare obligatorii. Fiecare reactor de la Cernavoda este oprit pentru astfel de lucruari la fiecare la doi ani, a anuntat Nuclearelectrica.

Reactorul 1 va fi oprit pentru aproximativ 50 de zile, aproape dublu fata de durata normala a oprilor planificate, de aproximativ 30 de zile.

“Prelungirea duratei opririi planificate a Unitatii 1 implica realizarea unor lucrari suplimentare de intretinere a generatorului de aburi. Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singura data pe toata durata initiala de viata de 30 de ani a unei unitati nucleare, in functie de analiza datelor tehnice”, potrivit unui comunicat al companiei de stat.

Nuclearelectrica a precizat ca opririle planificate sunt initiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, iar in urma unor analize a rezultat ca oprirea pentru o perioada mai lunga de timp ar putea creste productia de electricitate a reactorului cu 1,5-2%.

Fiecare reactor al centralei de la Cernavoda are o durata de viata initiala de 30 de ani care poate fi prelungita cu inca 25-30 de ani in urma unui process complex de retehnologizare. Unitatea 1 a a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar Unitatea 2 in 2007.

Citeste si:
Metrorex vrea sa continue un an contractul cu Alstom pentru mentenenta
Metrorex vrea sa continue...

Reactorul 1 va fi oprit in perioada 2025-2026 pentru retehnologizare, operatiune care va presupune cheltuieli evaluate la 1,2-1,5 miliarde euro.

Nuclearelectrica este al treilea cel mai mare producator de energie electrica din Romania. Anul trecut, Nuclearelectrica a produs 18,27% din energia electrica a Romaniei, in usoara scadere fata de nivelul de 18,57% in 2014.

Nuclearelectrica se afla in cautarea unor noi oportunitati de afaceri avand in vedere scaderea preturilor la energie. In acest sens, compania ar putea sa isi utilizeze licenta de furnizare pe care o detine.

Citeste si:
Autostrada Sebes-Turda: O familie a obtinut oprirea lucrarilor
Autostrada Sebes - Turda: O...
Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai mari cresteri pe bursele din Bucuresti si New York in 2019