Companiile din energie aduc statului dividende de 1,6 miliarde lei

Companiile energetice controlate de catre stat sau la care statul are participatii distribuie dividende totale de 2,2 miliarde lei (492 milioane euro) aferente aprofitului obtinut in 2015, statul roman, din care Ministerului Energiei ii revin 1,57 miliarde lei (350 milioane euro), scrie News.ro, citand un raport de activitate publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Pentru profitul aferent anului trecut, cele mai mari dividende le-au distribuit producatorul de gaze Romgaz (1,04 miliarde lei) si producatorul de energie Hidroelectrica (675,1 milioane lei), din care statul roman, in calitate de actionar majoritar, a primit dividende de 728,5 milioane lei, respectiv 540,4 milioane lei.

Din portofoliul de 29 de companii si regii, Ministerul Energiei primeste anul acesta dividende doar de la noua societati.

Companile care nu au distribuit dividende pentru rezultatele din 2015 sunt OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, Complexurile Energetice Oltenia si Hunedoara, Compania Nationala a Uraniului, GDF SUEZ Energy Romania, E.ON Energie Romania, E.ON Distributie, Electrocentrale Grup, Elcen Bucuresti si Constanta si Uzina Termoelectrica Midia.
Comparativ, dividendele cuvenite statului roman pentru profitul din 2014 generate de aceleasi companii energetice au fost de 1,606 miliarde lei, cu 2% mai mari fata de dividendele incasate de stat pentru rezultatele din 2015.

Totusi, fata de anii anteriori, dividendele generate de participatiile firmele din energie sunt in crestere. Penru rezultatele din 2013, statul a incasat dividende de 1,48 miliarde lei, in timp ce dividendele aferente rezultatelor din 2012 au fost de 1,34 miliarde lei.

Citeste si:
Electrica SA vrea sa-si aprobe beneficii financiare ENORME
Electrica SA vrea sa-si...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

In portofoliul Ministerului Energiei sunt 29 de detineri, majoritare sau minoritare, la companii din domeniul energiei.

Dintre companiile la care are participatii, Ministerul Energiei este actionar unic la 10 companii, actionar majoritar la 9 companii si actionar minoritar la 8 companii. In plus, sub autoritatea ministerului sunt doua regii autonome.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri