Pierderea de catre firma SAPE a inca unui proces, cu o miza de aproape 1 miliard de euro, naste intrebarea daca institutiile statului "si-au facut treaba”. De asemenea, daca actiunile in justitie erau singurele "arme" la indemana statului. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a afirmat ca "indubitabil” se impune o analiza a modului in care institutiile au gestionat aceasta situatie.

"O astfel de analiza va exista cu certitudine, este indubitabil. Fara discutie ca se impune”, a declarat Grigorescu pentru WALL-STREET.RO.

Romania a pierdut, pana acum, trei procese de arbitraj international cu distribuitorii de electricitate. In 2015, Curtea de Arbitraj de la Paris a dat dreptate germanilor de la E.ON, care distribuie energie in Moldova, intr-un proces in care Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) cerea despagubiri de 33 milioane de euro.

Mai mult, Romania a platit cheltuieli de judecata de aproape 2 milioane de euro.

Tot in 2015, un alt proces a fost pierdut, de aceasta data impotriva cehilor de la CEZ, care alimenteaza cu energie consumatorii din Oltenia. Statul cerea cehilor despagubiri de 81 milioane de euro, apreciind ca nu si-au onorat obligatiile contractuale.

Actiunea in justitie impotriva Enel a pornit de la un raport al Curtii de Conturi, care sustinea ca italienii nu ar fi respectat angajamentele de dupa preluarea firmei de distributie si furnizare Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie inclusiv Bucurestiul.

Litigiul a fost declansat in 2013, iar partea romana a fost reprezentata de SAPE, companie aflata in subordinea Ministerului Energiei, si care a preluat aceasta sarcina de la Electrica SA, firma intre timp iesita de sub controlul statului.

Statul roman ceruse Enel despagubiri, penalitati si dobanzi de circa 900 milioane de euro. SAPE a pierdut insa procesul, Curtea de Arbitraj de la Paris obligand statul roman sa plateasca cheltuieli de judecata de 1,5 milioane de euro.

In opinia lui Grigorescu, reprezentarea Romaniei in acest diferend a fost facuta "cu seriozitate”.

Nu am elemente sa cred ca Romania nu si-a aparat interesul

Procesul impotriva companiilor energetice, singura optiune?

Potrivit lui Grigorescu, sumele cerute de SAPE in procesele cu Enel, E.ON si CEZ sunt irelevante, iar intrebarea care trebuie adresata este daca "a fost corect ce am cerut”.

"Neacordarea in aceste litigii a niciunei despagubiri in favoarea statului roman ar trebui sa ridice niste semne de intrebare foarte serioase fata de modul cum ne raportam la aceste contracte de privatizare si sa vedem daca asta era calea sau erau alte instrumente, daca institutiile si-au facut treaba si au suficienta experienta”, a adaugat Ministrul Energiei.

O alta intrebare este daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutie responsabila cu supravegherea pietei de energie electrica si-a "facut cu adevarat treaba”.

"Pentru informatii legate de obligatiile contractuale referitoare la investitiile asumate in cadrul contractelor de privatizare este necesar sa va adresati partilor semnatare ale contractelor de privatizare respective, ANRE nefiind una dintre acestea", a comunicat Autoritatea raspunzand unei solicitari a wall-street.ro.

Ministrul a precizat ca, de-a lungul celor zece ani de cand Enel, E.ON si CEZ sunt pe piata energetica romaneasca, ANRE nu i-a penalizat niciodata.

"Noi trebuie sa ne uitam cum anume ne raportam la guvernanta in sistemul energetic. Cu adevarat isi face ANRE treaba? Si, daca isi face treaba, de ce avem un conflict cu Curtea de Conturi?”, a spus Grigorescu.

Investitiile facute de distribuitorii de energie in retelele electrice sunt recunoscute de catre ANRE in tarife. Potrivit ministrului, daca investitiile facute de Enel s-au regasit in tarifele platite de consumatori, "inseamana ca s-au facut”.

"Cel putin in ce priveste existenta pe teren a investitiilor, atat timp cat ele au fost remunerate in tarife, daca vorbim ca ele exista, singurii care pot spune asta sunt cei de la ANRE. Nu pot sa-mi inchipui ca ANRE sau vreo alta institutie a statului a recunoscut in tarif si consumatorul a platit pentru o investitie care nu exista. Daca lucrul asta s-ar intampla, ar fi extrem de grav”, a mai spus ministrul Energiei.

Pana la ora transmiterii acestui articol, Curtea de Conturi nu a transmis punctul sau de vedere.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri