Potrivit ministrului, este putin probabil ca pana la anularea datoriilor bugetare ale Termoelectrica, societatile din subordine, Electrocentrale Doicesti, Electrocentrale Borzesti si Electrocentrale Braila, sa formeze producatori independenti de energie impreuna cu investitorii privati interesati. seres a aratat ca dupa formarea producatorilor independenti, acestia vor iesi din Hidroelectrica pentru a functiona singuri pe piata.

Oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) a mai spus ca proiectul de ordonanta de urgenta care prevede stergerea datoriilor Termoelectrica se afla pe linia de avizare intra-ministeriala. Ministrul a adaugat ca respectivul proiect va trebui sa fie insotit si de un plan de afaceri si unul de restructurare a producatorului de energie.

Potrivit lui Seres, MEC va semna cu IFC un contract pentru elaborarea de catre divizia de investitii a Bancii Mondiale a planului de afaceri pentru Termoelectrica.

"Exista mai multe considerente pentru care IFC va face acest plan. IFC are posibilitatea sa faca repede acest plan de afaceri, care va sta la baza planului de restructurare a Termoelectrica. Poate un plan normal ar costa Termoelectrica 10.000 sau 15.000 de euro si stim ca nu are de unde sa dea acesti bani. Planul il face divizia de investitii a Bancii Mondiale, Banca Mondiala dand banii. Astfel, il vom face oarecum gratuit", a mai afirmat ministrul.

Consiliul Concurentei a autorizat la inceputul lunii octombrie acordarea unui ajutor de stat in valoare de 3.358.996 mii lei catre Termoelectrica, societate de stat amenintata de faliment. Ca datoriile companiei sa fie sterse, Guvernul va trebui sa aprobe o ordonanta de urgenta elaborata de MEC in acest sens. Proiectul de ordonanta va trebui sa primeasca avize favorabile si de la Ministerul de Finante si cel al Justitiei.

La jumatatea lunii august, ministrul Codrut seres declara ca Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de electricitate din Romania, va inghiti societatea Termoelectrica, in cazul in care Consiliul Concurentei va aproba stergerea datoriilor acesteia, cifrate la 1,2 miliarde euro.

Ministrul economiei mai spunea ca in ciuda situatiei financiare grave a Termoelectrica, pentru centralele din subordine exista investitori interesati sa exploateze termocentralele pana la darea in folosinta a altora noi dupa care sa le dezafecteze si valorifice ca fier vechi.

Termoelectrica detine, in prezent, companiile de productie Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Galati, patru sucursale - Paroseni, Doicesti, Borzesti si Braila, precum si 12 societati comerciale de reparatii si servicii, asa-numitele Termoserv-uri. Autoritatile locale intentioneaza sa preia cel mai tarziu la inceputul anului viitor mai multe centrale din cele subordonate Termoelectrica.