"Cifrele oficiale confirma ca investitiile masive facute de companiile private au ecou in infrastructura medicala. Sunt doua aspecte pe care le putem discuta: necesitatea completarii infrastructurii de stat, care duce la o mai buna coordonare in prevenirea afectiunilor, dar si la degrevarea sistemului public de o serie de consultatii si investigatii de rutina. Ce nu s-a schimbat insa in tot acest timp este raportul dintre privat si stat, referindu-ne aici la factorii decidenti. Sunt inca in discutie tarifele mult prea mici la care statul deconteaza serviciile medicale, o problema cu care ne confruntam noi, cei din mediul privat, dar si furnizorii din sistemul public, si lipsa unui cadru legal pentru incasarea contributiei personale", considera Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

In vreme ce sistemul privat inregistreaza o dublare a numarului de cabinete medicale de familie, de la nici 5.700 in 2014, la 11.250 in prezent, statul mai are doar 22 de astfel de unitati, din cele 5.500 de acum trei ani. Un avans de 36% se observa si in dreptul numarului de laboratoare medicale private, care se apropie de 2.000, iar numarul spitalelor private a crescut cu 25% in aceeasi perioada.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont