Producatorul bulgar de materiale de constructie Besco vrea sa exporte zilnic in Romania 20% din productia de caramizi, care reprezinta circa 8.000 euro, potrivit directorului executiv al firmei George Chakorov.

Besco are la dispozitie pentru transportul zilnic al produselor in Romania patru camioane cu o capacitate de 1.000 de bucati, fiecare. "Caramizile sunt comercializate la un pret de doi euro bucata si sunt executate dupa o tehnologie moderna, tip split, care rupe produsul original si creeaza un relief unic, care nu se repeta", a precizat Chakorov pentru NewsIn.

Acesta a mai spus ca firma producatoare de materiale de constructie situata in localitatea Ruse din Bulgaria nu este interesata sa-si deschida o linie de productie in Romania deoarece se afla in apropiere de granita cu Romania. Restul capacitatii de productie, de 80%, care reprezinta circa 16 camioane sunt vandute in Bulgaria.

George Chakorov a precizat ca arhitectii din toata lumea includ aceste caramizi in proiectele de constructie, la locuinte, cladiri comerciale sau industriale. "Stabilitatea inalta a acestor produse le recomanda pentru construirea primelor etaje, iar fixarea lor si intarirea cu armatura se foloseste numai in caz de necesitate. Deschizaturile ramase nu sunt umplute. Aceasta creeaza o productie mai usoara, mai eftina si mai stabila la cutremuri de pamant", a adaugat Chakorov.

Potrivit lui George Chakorov, cladirile din aceste materiale de constructie sunt rezistente la incarcare, zapezi, vanturi si seisme puternice. Un alt avantaj ar fi costul scazut de intretinere, o izolare buna privind temperaturile extreme si contra zgomotului, precum si rezistenta la foc.

Besco SRL este fondata in anul 2004 cand a construit uzina de elemente arhitecturale in orasul Ruse (Bulgaria), unde se gasesc din abundenta materiale cum ar fi nisipul de rau, care contribuie la calitatea si estetica produsului finit.