Există numeroase aspecte prin care o companie se poate lansa pe piață, în domeniul în care activează și în care produce și oferă ceva anume precum și prin care se poate dezvolta, promova și realiza veniturile dorite. Printre multele astfel de aspecte, se afla și certificările ISO, stabilite deja de mulți ani și în marea majoritate a sectoarelor de activitate, având rolul de a reglementa și asigura respectarea anumitor norme în producție precum și asigurarea că se vor oferi în final produse și servicii care să atingă nivelul de calitate dorit.

ISO este, în primul rând, prescurtarea de la Organizația Internațională de Standardizare, în engleză International Organization for Standardization, care este la baza o organizație internațională de stabilire a normelor în toate domeniile de activitate, excepție făcând 3 dintre acestea: electricitatea, electronică și telecomunicațiile, pentru care exista atât instituții separate, cu caracter global, cât și o altă instituție care înglobează pe toate 3, tot cu caracter global, WSC.

În al doilea rând, ISO face referire și la diversele standarde, certificări, norme, pecare aceasta organizație le impune. De la o companie la alta și de la un utilizator la altul, poartă una dintre aceste trei denumiri sau chiar și alele însă fac referire la același lucru. Cu toate acestea, numele lor înseamnă ceva diferit, standardele făcând referire la regulile ce sunt impuse și care trebuie respectate în timp ce, certificările se refera adesea la documentele și aprobările obținute de o anumită entitate în acest sens. Ca și un certificat de înregistrare, certificatul ISO este un document pe care o firma îl poate obține de la o altă firmă care are rol de agent de certificare. Nu este însă obligatoriu ci mai degrabă opțional însă oferă numeroase avantaje, indiferent de domeniul de activitate și de mărimea firmei care dorește să îl obțină.

Standardele ISO sunt și pot fi împărțite în mai multe categorii, serii după cum le spun unii specialiști, precum Seria 9000, ce face referie la standardul pentru sistemele de management al calității. Prin acestea se asigură nivelul suficient al calității atât în dotările unei companii cât și a produselor sau serviciilor realizate și oferite spre vânzare consumatorilor. Așadar, o firmă ce nu atinge parametrii necesari, nu vă putea obține un astfel de certificat sau alternativ, prin obținerea să, este nevoită să își îmbunătățească tot ansamblul de producție pentru atingerea cotelor necesare. Acest lucru reprezintă deci și o investiție financiara poate chiar masiva dar care, printr-o buna gestionare, poate fi recuperată destul de rapid. Așa cum am menționat, există anumite firme care pot oferi certificări ISO, după cum putem afla accesând siteul ISO 9001. Acestea sunt acreditate de către Organizația Internațională pentru Stadardizare și la radul lor, trebuie să dovedească că se pot ocupa de o astfel de sarcina, prin dotările necesare și angajați calificați în acest sens. Prin acestea, o firm vă obține mai rapid și mai ușor una sau chiar mai multe certificări, pentru că nu exista reguli care să reglementeze numărul de certificări pe care o entitate să le poată avea și nici câte poate obține în același timp. Este necesar doar să îndeplinească condițiile cerute.

Standardul 9001 este cel mai cunoscut din seria ISO 9000 și face referire la cerințele pe care o organizație trebuie să le îndeplinească în vederea obținerii acestei certificări. Celelalte ramuri ale seriei fac referire la elementele fundamentale și de vocabular precum și la sistemul de management în sine, cel ales de către fiecare companie, pentru că acestea diferă de la una la alta. Astfel, 9001 este cel mai căutat deoarece orice firma dorește să știe ce condiții trebuie să îndeplinească, existând multe situații în care aceste aspecte trebuie rezolvate într-un timp cât mai scurt iar pentru asta este nevoie să fie ales și un eliberator de încredere și care totodată, să aibă și prețuri corecte.

În multe domenii, aspectul de mare importanta prin care standarul ISO 9001 face asta mult mai posibil este participarea la licitațiile publice, unde în special instituțiile de stat dar și cele private mari, au acest lucru că și cerință și că și element eliminatoriu. Și, cum multe firme lucrează pe baza de astfel de contracte, este de la sine înțeles că de dorește a se obține un astfel de certificat, care să ateste calitatea serviciilor și a produselor oferite.

În cazul unei firme de construcții de exemplu, care dispune și de echipamente, și de angajați precum și de materii prime și materiale necesare, calitatea este atestata de toate aceste aspecte, de proveniență lor, performanțele oferite, nivelul de calificare și experiență al angajaților precum și de proiectele anterioare și experiență pe piață în acel domeniu sau în altele. Licitațiile publice reprezintă și o bună rampă de lansare pentru firmele mici, abia create, care doresc să se dezvolte. În cadrul acestora, și angajații au salarii mai mari însă este nevoie de mai mult efort depus precum și de atingerea obiectivelor tintă.

Standardele ISO sunt prezente în ziua de azi în peste 150 de tari, în toate domeniile de activitate din acestea, mai ales că vorbim acum despre companii naționale sau multinaționale care dispun de filiale, puncte de lucru, de vânzare sau recrutare în numeroase țări. Astfel, și cei ce le eliberează sunt prezenți în toate aceste tari. Și în România găsim foarte multe agenții ce pot elibera certificări ISO, unele cu mai multă experiență, altele cu mai puține, mai mult sau mai puțin calitative pentru clienți. Este nevoie așadar că pentru a obține cele mai bune rezultate și cât mai multe beneficii, să alegem o agenție profesională.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri