Unul din vicepresedintii KazMunaiGas (KMG), Daniyar Berlibayev, a fost numit presedintele Consiliului de Administratie al grupului Rompetrol, se arata intr-un comunicat al companiei kazahe, citat de Interfax.

KazMunaiGas a anuntat, in luna august a acestui an, ca a incheiat un acord de preluare a 75% din actiunile Rompetrol Group de la Rompetrol Holding, iar valoarea de piata a The Rompetrol Group NV a fost calculata la 3,616 miliarde dolari. Tranzactia a fost finalizata pe 28 noiembrie, dupa aprobarea Comisiei Europene si dupa ce KMG a platit intreaga suma in contul actiunilor preluate, scrie NewsIn.

Inaintea efectuarii tranzactiei, administrarea companiei era in atributiile unui sistem dualist format din Consiliul de Supraveghere si Comitetul Director. Dupa finalizarea tranzactiei, s-a trecut de la aceasta structura la una pe un singur nivel, respectiv Consiliul de Administratie. KMG are dreptul de a numi sase din cei opt membri ai Consiliului de Administratie al Grupului Rompetrol, ceilalti doi fiind numiti de catre Rompetrol Holding, actionarul minoritar.

La finele lunii august, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, declara ca va pastra controlul managerial al companiei dupa vanzarea pachetului de 75% din actiunile Rompetrol catre KazMunaiGas, iar unele decizii pot fi luate doar cu acordul sau. „Nu am renuntat la controlul managerial al Rompetrol si il voi pastra mult timp de acum incolo. Sunt in continuare presedinte-director general al companiei, desi in board-ul Rompetrol vor fi numiti sase kazahi, care vor fi supervizori, iar managementul se va afla sub ei”, a declarat Patriciu.

Compania kazaha KazMunaiGas, infiintata in 2002 prin decret prezidential, este rezultatul unei fuziuni intre "KazakhOil" si "Oil and Gas Transportation Company". Principalele filiale ale KazMunaiGas sunt KMG Exploration & Production, specializata in productia de gaz si explorare, KazTransOil - transportul petrolului, KazTransGas - transportul gazelor, Atyrau refinery - specializata in rafinarea petrolului, Kazmortransflot - operare platforme petroliere, Atyrau International Airport, Eurasia - Air Helicopter Company si KazTransCom Telecommunications Company - servicii de telecomunicatii.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Investitori americani, interesati sa cumpere Rompetrol