Transelectrica si holdingul energetic Verbund din Austria au semnat un Memorandum de Intelegere si Scrisoarea de Intentie privind cooperarea in domeniul electroenergetic, a pietelor de energie electrica si a retelelor de transport al energiei electrice, potrivit unui comunicat al Transelectrica.
Prin Memorandumul semnat, transportatorul roman de electricitate Transelectrica si Verbund (Holdingul energetic din Austria – Osterreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengesellschaft), au convenit analiza posibilitatii de implementare a proiectelor privind dezvoltarea retelelor electrice de transport din regiunea sud-est europeana pentru cresterea nivelurilor de asigurare a alimentarii cu energie electrica si a securitatii sistemului electroenergetic din Romania, precum si pentru crearea si consolidarea “coridoarelor de electricitate” intre regiunile central si sud-est europeane, potrivit comunicatului emis miercuri de companie.

De asemenea, Transelectrica si Verbund vor coordona initiativele de colaborare cu institutiile si organizatiile care sprijina crearea pietelor regionale din Europa centrala si de sud-est si integrarea acestora in piata interna de energie electrica din Uniunea Europeana.

Documentele semnate au ca scop analizarea si realizarea unui oficiu centralizat de licitatii, coordonat in comun de catre cele doua parti, pentru alocarea capacitatilor pe liniile de interconexiune intre tarile interesate din zona CEE (definita prin Ghidul de gestionare a Congestiilor - anexa la Directiva UE 1228/2003) si cele din zona SEE (Comunitatea Energetica, definita de Tratatul pentru crearea pietei regionale de electricitate si gaze in tarile din sud-estul Europei), in vederea extinderii alocarii capacitatilor pe liniile de interconexiune in baza unui schimb reciproc de know-how tehnic si de management corporativ.

Ambele companii au convenit asupra implementarii de programe comune de cooperare pentru servicii de asistenta tehnica in sectorul energiei electrice din Europa de sud-est.

“Consideram ca cele doua documente semnate astazi vor avea ca rezultat imbunatatirea cooperarii intre Verbund si Transelectrica privind dezvoltarea sistemelor de transport al energiei electrice si a pietelor de energie electrica, in conformitate cu noua legislatie propusa de Uniunea Europeana”, a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Alexandru Gal.

Transelectrica este operatorul de Transport si de Sistem din Romania care asigura functionarea sistemului electroenergetic din Romania, fiind responsabila de asigurarea serviciilor de transport responsible si a administrarii pietei de energie electrica. Transelectrica gestioneaza reteaua electrica de transport care cuprinde 77 statii de transformare cu o capacitate de 35.000 MVA si 8.950 km de linii electrice de interconexiune de 110/220kV, 400 kV and 750 kV OHLs.

Verbund opereaza reteaua supra-regionala de inalta tensiune din Austria, asigurand intretinerea si dezvoltarea acesteia. Reteaua este formata din 6.500 km de linii de interconexiune de 110 kV, 220 kV si 380 kV. Prin aceasta retea se transporta 50% din consumul austriac de energie. De asemenea, Verbund are un rol important in transportul de electricitate din Europa, joaca un rol activ in comitetele UCTE si in activitatile transfrontaliere central si sud-est europene.

Verbund este compania de electricitate cu rol cheie din Austria si una din cele mai profitabile utilitati din Europa: cu 2.500 angajati grupul are vanzari anuale de aproximativ 3 miliarde euro. Compania, infiintata in 1974, se concentreaza pe afacerea sa de baza, “electricitatea” 'si este activa pe intregul lant de valori: de la turbina pana la livrarea puterii. Ca grup de electricitate integrat vertical, Verbund se implica in fiecare pas de-a lungul transportului energiei electrice: de la producere, transport, tranzactii si distributie. 85% din productia de energie produsa de Verbund se realizeaza pe baza resurselor regenerabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri