Potrivit organismului de control, "inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat, saptamana aceasta, inspectii inopinate simultane la sediile a 11 societati comerciale active pe piata cerealelor din Romania.

Dintre cei 11 agenti economici, unul singur a refuzat sa se supuna inspectiei, si anume societatea comerciala TCE 3 Brazi SRL din Piatra Neamt, reprezentata de Culita Tarata", precizeaza institutia.

Conform legii, in cazul in care o societate refuza sa se supuna inspectiei, Consiliul Concurentei poate aplica amenzi in valoare de pana la 1% din cifra de afaceri totala realizata de societatea in cauza, in anul anterior sanctionarii. Prin urmare, in acest caz, CC a aplicat o amenda de aproximativ 1.500.000 lei, respectiv echivalentul a circa 400.000 euro.

Acesta este primul caz in care un agent economic refuza sa se supuna unei inspectii efectuate de Consiliul Concurentei, se mai arata in comunicat.

Citeste si:

De asemenea, CC poate aplica amenzi pe fiecare zi de intarziere, pentru a obliga agentul economic sa se supuna inspectiei. Aceste amenzi pot reprezenta pana la 5% din cifra de afaceri medie zilnica din anul financiar anterior sanctionarii.

Mai mult decat atat, potrivit dispozitiilor legale, Consiliul Concurentei poate, in baza unei autorizari judiciare, sa efectueze inspectii in orice alte spatii, inclusiv domiciliul, terenuri sau mijloace de transport apartinand conducatorilor, administratorilor, directorilor si altor angajati ai agentilor economici sau asociatiilor de agenti economici supusi investigatiei.

Consiliul Concurentei continua sa analizeze piata painii si pietele conexe acesteia. Investigatia urmareste o posibila incalcare a legii Concurentei de catre agentii economici si asociatiile de agenti economici activi pe pietele mentionate.