Dupa doi ani de la intrarea in incapacitate de plata a societatii de asigurari Metropol, aproximativ 7.000 dintre persoanele care au incheiat polite de asigurari de viata la compania in cauza ar putea primi despagubiri de la Fondul de garantare administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Acesta este primul caz de faliment al unei societati de asigurari in care asiguratii isi primesc banii inapoi dintr-un fond la care cotizeaza toate societatile de asigurari prezente pe piata. Chiar daca, in ciuda faptului ca i-a tepuit pe asigurati cu nu mai putin de 5 milioane de euro, cetateanul camerunez Noupadja Joseph, actionarul majoritar al falimentarei Metropol, isi vede linistit de ale lui, unele surse sustinand ca acesta ar controla in prezent, printre altele, culmea, o alta societate de asigurari. Lunga lista a celor pagubiti - persoane fizice si juridice deopotriva - contine nu mai putin de 12.300 de nume. "Despagubirile se vor face pe categorii. Primii care isi vor recupera banii vor fi cei care au avut asigurari de viata si asigurari generale - de bunuri, Casco etc. Din totalul celor 10.000 de asigurati care au avut polite de viata la Metropol, circa 3.000 de persoane si-au primit deja banii - in total 10 miliarde de lei - acestia inscriindu-se la masa credala. Restul de 7.000 de persoane, care nu s-au inscris la masa credala din diferite motive, au de primit circa 20 miliarde lei, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) urmand sa puna la punct procedura pentru ca asiguratii Metropol sa-si recupereze banii cat mai curand din Fondul de garantare administrat de CSA. Din datele noastre, cei 7.000 de asigurati fie au de recuperat sume simbolice, de cateva mii de lei, si au renuntat (multi dintre acestia fiind mineri din Valea Jiului si Baia Mare, care reprezinta o treime din pagubiti - n.n.), altii proveneau din mediul rural si nu au aflat de faptul ca ar fi putut sa-si recupereze sumele, iar altii nu au cunoscut procedura de inscriere la masa credala, altii au decedat intre timp", ne-a declarat Dan Silviu Negreanu, directorul general al Intermed Star Ro SRL, lichidatorul judiciar al Metropol.

Allianz Tiriac, Asirom si Ardaf - printre companiile care revendica despagubiri

Insa cele mai mari datorii le are Metropol la alte societati. Astfel, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) revendica cea mai mare suma - 2,7 milioane de euro, care provine din daunele la polite de tip Carte Verde, multe dintre ele incheiate pe sume derizorii, de ordinul a numai cativa dolari. Si Allianz Tiriac are de recuperat nu mai putin de 2,7 miliarde lei. De asemenea, Asirom revendica nu mai putin de 2,8 miliarde lei, iar Ardaf, compania controlata de Ovidiu Tender - 1 miliard de lei. "Creditorii din aceasta categorie nu vor putea fi despagubiti in totalitate. Probabil ca acestia vor primi aproximativ 40 la suta din sumele pe care le revendica. Pentru restul sumelor, ei se vor putea indrepta impotriva averilor administratorului societatii si a persoanelor care au contribuit la aducerea in incapacitate de plata a societatii Metropol", a adaugat Negreanu.

1,2 milioane de euro - fara sanse de a fi recuperati

Pentru a putea plati datoriile Metropol, lichidatorul judiciar a demarat, inca de anul trecut, vanzarea activelor societatii, care, in anii de glorie, avea o retea intinsa in toata tara. Problema este ca datoriile totale ale societatii - 5 milioane de euro - depasesc cu circa 1,2 milioane de euro suma care s-ar putea obtine din vanzarea tuturor activelor societatii, dupa cum ne-au spus reprezentantii lichidatorului. "Pentru aceasta suma, pagubitii se pot indrepta impotriva averilor administratorilor societatii de asigurari", a afirmat Negreanu. Procesul de vanzare a activelor Metropol se afla in plina desfasurare. Pana in prezent, lichidatorul a reusit sa vanda active apartinand Metropol in valoare totala de 2,45 milioane de euro, (suma aflandu-se intr-un cont la BCR), din care cea mai mare valoare - 1,25 milioane de euro - a fost obtinuta prin vanzarea etajului I (1.080 mp) al Blocului Sitraco din Piata Unirii din Capitala, care a fost cumparat de o banca straina. Si cel de-al treilea etaj din Blocul Sitraco, detinut de Metropol, urmeaza sa fie vandut in curand, existand mai multe oferte de cumparare, dupa cum ne-au declarat reprezentantii lichidatorului judiciar. Alte active pe care lichidatorul a reusit sa le vanda sunt parcul de masini al Metropol, sedii si bunuri, in prezent urmand sa mai fie vandute alte 11 sedii si bunuri. Raportul intocmit de lichidator arata ca la baza intrarii in incapacitate de plata a Metropol a stat administrarea defectuoasa din partea presedintelui Consiliului de Administratie al Metropol, cetateanul camerunez Noupadja Joseph, care detinea 85 la suta din actiuni. Raportul arata ca Metropol a desfasurat activitati colaterale celei de asigurari. In zona libera Constanta, Metropol a concesionat teren pe care a desfasurat activitati specifice acestei zone. Ulterior, Consiliul de Administratie al Metropol, in frunte cu Noupadja Joseph, a aprobat cedarea, cu titlu gratuit, a terenurilor din zona libera Constanta si a tuturor investitiilor realizate nimeni altuia decat persoanei fizice Noupadja Joseph. Potrivit aceluiasi raport, o alta cauza care a dus la falimentul Metropol a fost stingerea datoriilor unor actionari persoane fizice prin actiuni cesionate ulterior actionarului majoritar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri