Presedintele organizatiei patronale din industria cimentului si director general al Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement, Mihai Rohan se astepta la o influenta negativa a deprecierii masive a leului asupra profitabilitatii din industria materialelor de constructii.
“Cred ca leul va depasi chiar nivelul de 4 lei/euro, probabil ca se va stabiliza in jurul acestui nivel. Aceasta evolutie afecteaza activitatea noastra ca urmare a cresterii costurilor. Combustibilii utilizati in procesul tehnologic si o parte din utilaje provin din import, si deprecierea monedei nationale se va vedea imediat in cresterea costurilor de productie si implicit reducerea marjei de profit”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Rohan (foto).

Ca o consecinta a cresterii preturilor la combustibili, si pretul energiei se va majora, acesta fiind un factor important in costul producerii cimentului, betoanelor si agregatelor. “In afara acestui impact direct va exista si un impact indirect. Deprecierea monedei nationale va determina o crestere generala a preturilor si desigur, inflatie”, explica Rohan.

Acesta a adaugat faptul ca un curs mare al leului va fi benefic doar pentru exportatori, cu conditia ca productia proprie sa nu se bazeze foarte mult pe importuri, iar “importatorii vor trebui sa isi restranga activitatea”.

In prezent, grupul Carpatcement importa anual 100.000 de tone de ciment si 50.000 de tone de clincher, urmand ca anul viitor sa dubleze importurile. “Vom continua importurile pentru cel putin urmatorii trei ani. Cererea va fi mereu mai mare decat oferta”, declarase anterior directorul general al grupului.

Acestea nu vor juca un rol hotarator in evolutia cifrei de afaceri a grupului, reprezentand sub 1% din productia proprie de 3,5 milioane de tone rezultata din activitatea fabricilor de la Bicaz, Deva si Fieni, care va ajunge, dupa investitiile planificate de 150 milioane euro, la un surplus de peste 800.000 de tone anual.

Astfel, avand in vedere productia destinata doar segmentului intern, unde cererea de ciment este in urcare, o crestere alarmanta a cursului lelui nu va afecta negativ cifra de afaceri, potrivit declaratiilor directorului general al companiei.

Producatorul de ciment, agregate si betoane si-a revizuit bugetul pentru anul in curs, anuntand o crestere moderata a veniturilor, afectata mai ales de limitarea capacitatilor de productie momentan, dar si o profitabilitate mai scazuta, pe fondul situatiei externe privind ultimele evolutii ale leului, care genereaza un curs mediu superior fata de estimarile initiale:

“Cursul mediu initial estimat pentru 2008 a fost 3.6. In martie am facut o revizuire de buget la 3.7. Luand in considerare ultimele evolutii, probabil ca media va fi undeva in jur de 3.8”, incheie Rohan.

Carpatcement Holding estimeaza, pana la sfarsitul anului in curs, o majorare a cifrei de afaceri de aproximativ 4,6%, pana la peste 380 de milioane euro. Anul trecut, grupul inregistrase o cifra de afaceri consolidata de 363 de milioane de euro, cu 31% mai mare decat in 2006, cand suma atinsa a fost de 278 de milioane euro.
Dupa patru ani de crestere a profitului net, in 2008 compania va inregistra o scadere, sub marja de profit de 37% obtinuta anul trecut, de circa 117,3 milioane de euro. Ultima crestere a profitului net Carpatcement s-a inregistrat in 2007, cu peste 45% peste nivelul de 71,6 milioane euro, obtinut in 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri