Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incasat 838.811.000 lei din privatizarile efectuate in primele noua luni ale anului, in crestere cu 46,56% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor transmise de institutie.
"Veniturile incasate de AVAS in primele noua luni ale anului 2008 sunt de 954.106 mii lei si de 805.099 mii lei in 2007. Valoarea sumelor incasate din privatizare in primele noua luni ale anului 2008 este 838.811 mii lei si de 572.305 mii lei pentru primele noua luni ale anului 2007", se arata in datele AVAS citate de NewsIn.

In anul 2008, pana la jumatatea lunii noiembrie, AVAS a incheiat cinci contracte de vanzare-cumparare de actiuni pentru pachete majoritare, respectiv Olimp Estival, Master Bucuresti, SPID Tg. Mures, Agromec Vinetea si Recons Iasi, Alicom Amzei Bucuresti, capitalul social vandut fiind de circa cinci milioane lei.

Pentru alte trei societati comerciale s-a revocat oferta la solicitarea Comisiei Europene, deoarece ofertele cuprindeau posibile elemente de ajutor de stat (INAR Brasov, ISCIR - CERT Bucuresti, ITEC Brazi).

La sfarsitul saptamanii trecute, AVAS a anuntat ca a decis si revocarea ofertei de privatizare a Cupru Min Abrud din cauza situatiei economice nefavorabile.

De asemenea, pentru trei societati comerciale nu s-a incheiat contract de vanzare-cumparare (Industrializarea Laptelui Bistrita, Casstil Bucuresti, Iprochim Bucuresti), iar alte doua societati comerciale (Baneasa (IPRS) Voluntari si Minbucovina Vatra Dornei) sunt in proces de lichidare.

AVAS a respins consecutiv ofertele Aero Vodochody pentru Avioane Craiova si IAR Ghimbav

Negocierile pentru ofertele de privatizare ale societatilor Avioane Craiova si IAR Ghimbav au parut trase la indigo. Ofertantul, constructorul de aeronave ceh, Aero Vodochody, desi a fost selectat in ambele cazuri, nu a reusit sa satisfaca cerintele AVAS.

In cazul Avioane Craiova, conform informatiilor AVAS, negocierile au esuat deoarece constructorul ceh a dorit inserarea unor clauze contractuale care au excedat cadrul legal existent si oferta Autoritatii si nu au putut fi luate in considere.

Aero Vodochody dorea garantii din partea statului roman ca, intre data semnarii contractului si data transferului dreptului de proprietate, Avioane Craiova SA nu va intra in faliment si realizarea de catre AVAS, intre data semnarii si data finalizarii, a unui program de restructurare, cu disponibilizari colective de personal.

De asemena compania ceha dorea despagubiri pentru ceea ce va gasi in societate care sa mearga pana la 50% din pretul oferit.

Aero Vodochody a sustinut ca in timpul negocierilor nu au cerut niciodata nimic care sa fie in contradictie cu legile in exercitiu sau cu procedurile licitatiei.

Reprezentantii companiei au declarat ca garantiile intre data semnarii contractului si data transferului dreptului de proprietate reprezinta elemente standard in continutul unui contract de achizitii, chiar si in cazul vanzarii unei companii profitabile.

Acestia au mai declarat ca existenta contractului, ca parte a caietului de sarcini inca de la inceputul licitatiei, reprezinta o declaratie incorecta.

Investitorul ceh Aero Vodochody a depus o oferta de 16,32 milioane euro, formata din pretul pachetului de actiuni in valoare de 4,11 milioane euro; investitii pentru dezvoltarea societatii in valoare de 8,88 milioane euro pe o perioada de cinci ani; capital de lucru in valoare de 3,3 milioane euro, in primele sase luni de la transferul dreptului de proprietate si investitii de mediu de 30.000 euro in primul an.

Avioane Craiova a fost relansata la privatizare pe 20 noiembrie, iar termenul de depunere a ofertelor de cumparare a fost decalat pentru 30 ianuarie 2008. Pana in prezent, Alenia Aeronautica Italia si EPS inc. Tinton Falls SUA, sucursala Bucuresti sunt companiile care au achizitionat dosarul de prezentare.

Pentru IAR Ghimbav, presedintele constructorului ceh, Igor Hulak, a declarat pentru NewsIn ca societatea nu a putu face o oferta mai mare deoarece aceasta reflecta situatia actuala a societatii. "Oferta noastra a reflectat situatia actuala a IAR Ghimbav, iar dupa imbunatatirea primei oferte, am decis sa ne oprim", a spus Igor Hulak.

AVAS a anuntat joi ca a decis sa nu prelungeasca oferta de vanzare pentru societatea IAR SA Ghimbav, deoarece pana la data de 16 decembrie, termenul limita de valabilitate a ofertei, nu a ajuns la o intelegere cu ofertantul Aero Vodochody. Prin urmare, societatea urmeaza sa fie relansata la privatizare.

Pe 15 septembrie 2008, AVAS a anuntat doua oferte pentru preluarea IAR Ghimbav: Aero Vodochody si compania israeliana Marcovici Capital Ltd. Aceasat din urma a fost exclusa de la procesul de privatizare deoarece documentele de participare nu au indeplinit conditiile impuse prin Dosarul de prezentare.

AVAS a publicat in aprilie anuntul de vanzare a pachetului de 12.250.488 actiuni, reprezentand 64,89% din capitalul social al constructorului de aeronave IAR SA Ghimbav. AVAS a prelungit de doua ori termenul de depunere a ofertelor pentru IAR Ghimbav (23 iulie si 15 septembrie) deoarece mai multe companii au dorit sa efectueze propriul audit asupra societatii brasovene.

Privatizarea Antibiotice a fost amanata pentru a nu afecta pretul de vanzare

La inceputul lunii martie AVAS a hotarat publicarea anuntului de revocare a ofertei de vanzare a societatii Antibiotice Iasi, societate evaluata la peste 130 milioane de euro si restituirea integrala a sumelor platite de investitori pentru dosar si accesul la camera de date.

Tot atunci Autoritatea a anuntat ca va relansa societatea la privatizare folosind o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene si care sa tina cont de importanta economica si sociala a SC Antibiotice SA Iasi.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat pe 2 martie, la Alba Iulia, ca a solicitat Guvernului sa amane privatizarea societatii Antibiotice Iasi deoarece scandalurile din jurul acestei privatizari ar fi afectat pretul de vanzare.

Mai mult, Teodor Atanasiu a negat faptul ca privatizarea societatii iesene ar fi urmat sa fie netransparenta si a respins acuzatiile privind interese imobiliare, afirmand ca cele 40 de hectare de teren ale Antibiotice au o valoare mult mai mica decat cea vehiculata, pretul de pornire al licitatiei fiind mai mare decat valoarea terenului.

El a tinut sa precizeze ca Antibiotice detine doar trei procente din piata autohtona de medicamente, astfel ca preluarea de catre un investitor nu ar fi de natura sa bulverseze piata medicamentelor sau sa aiba impact major asupra preturilor acestora.

Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cu o detinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) detine 10,10%.

28 de mici privatizari

Potrivit datelor furnizate NewsIn, din cele 33 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, 28 au fost semnate pentru pachetele minoritare detinute de AVAS la societatile din portofolil sau.

Printre cel mai importante dintre acestea se regasesc privatizarile incheiate pentru pachete minoritare de actiuni ale Celpi Bucuresti, Retezat Sibiu, Habitat Proiect Iasi, Sintofarm Bucuresti sau Centrul National de Comercializare Dacia Pitesti.

La inceputul lunii august AVAS detinea pachete minoritare de actiuni la 222 de societati comerciale, 44 dintre acestea au fost oferite spre vanzare de la inceputul anului 2008.

De asemenea, 34 societati (din care 10 societati incluse in programul pe 2008) au fost actionate in instanta pentru netransmiterea documentatiei de privatizare catre AVAS, iar 123 societati au fost identificate cu situatie patrimoniala neclara, nereguli majorare capital social cu valoarea terenurilor, din care 73 societati sunt incluse in programul pe 2008.

La inceputul anului 2008, AVAS a anuntat obiectivele privind procesul de trecere in proprietate privata.

Acestea au fost stabilite in functie de portofoliul Autoritatii, in conditiile in care, la inceputul anului 2006, AVAS finalizase privatizarea a peste 90% din societatile pe care le detinea, dar preluase portofoliul OPSPI din domeniul energetic si al apararii, unde legislatia in vigoare nu permitea privatizarea.

Astfel, obiectivele stabilite de AVAS pentru anul 2008 au avut in vedere selectarea societatilor comerciale din portofoliul institutiei care pot fi oferite la privatizare, initierea procedurilor de privatizare pentru societatile din portofoliul AVAS, care fac parte din programul de privatizare, vanzarea pachetelor minoritare cotate la bursa si modificarea legislatiei in conformitate cu cerintele Comisiei Europene.

Societatile minoritare au fost selectate in functie de valoarea de piata, rapiditatea estimata pentru finalizarea contractului de privatizare si volumul tranzactiilor din ultimele sase luni.

La sfarsitul lunii ianuarie 2008, reprezentantii AVAS au previzionat pentru acest an realizarea unor venituri obtinute din activitatea de privatizare si administrare a participatiilor statului de 1,542 miliarde lei.

Potrivit unui comunicat de presa emis Autoritate, in programul de privatizare al AVAS pentru 2008 au fost incluse 283 de societati comerciale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri