Sectorul energetic din Romania este unul dintre ultimele bastioane ale statului in economie, fapt ce se rasfringe asupra eficientei sale. Nevoia de investitii este uriasa in acest sector, Guvernul roman estimeaza ca este nevoie de o investitie de 10 miliarde de euro in urmatorii zece ani. Ineficienta energetica are un efect negativ asupra exporturilor, mai ales asupra acelor cu produse energointensive, precum cele metalurgice. La aceasta se adauga si ponderea deosebita a importurilor energetice in totalul importurilor. De aici rezulta un dezechilibru cronic al balantei de plati, adica ceea ce poate conduce la cresterea inflatiei. Actualmente, la PIB-ul Romaniei se adauga un dolar cind se consuma ceva mai mult de o tona de petrol.

La coada clasamentului

Tari ca Albania, Macedonia, Armenia sau Belarus au o eficienta energetica mult peste cea a Romaniei. Bulgaria este in urma noastra, Sofia trebuind sa consume 1,5 tone de petrol pentru a contribui cu un dolar la avutia nationala.

Dupa noi se situeaza Moldova si Lituania, acestea doua consumind in jurul unei tone de petrol. In schimb, celelalte state enumerate, precum si majoritatea celor din Europa Centrala si de Est au o eficienta de doua ori mai mare. Cele mai eficiente sint Croatia si Slovenia, care consuma doar un sfert de tona pentru a contribui cu un dolar la PIB.

O solutie

Cu o alternativa la sistemul centralizat a venit Fondul Romano-American de Investitii. Acesta a realizat prima instalatie energetica de cogenerare (producere simultana de energie electrica si termica). Centrala de cogenerare a fost pusa in functiune in urma unei investitii de aproximativ 1,3 milioane de euro la compania farmaceutica Sicomed. Aceasta foloseste motoare General Electric Jenbacher cu o putere electrica totala de 1,2 MW si este operata online prin intermediul Internetului. Noua instalatie ofera o eficienta energetica aproape tripla fata de media din sistem. Pentru societatea beneficiara a respectivei investitii, proiectul de cogenerare inseamna o reducere de 10% a pretului energiei. Instalatiile de cogenerare sint oferite de Societatea pentru Energie-Generare si Servicii (SE-GES), o companie ce apartine Fondului Romano-American pentru Investitii, in cadrul unui sistem unic pe piata autohtona, prin care societatea finanteaza, construieste si opereaza centrala pentru client.