Cel de-al doilea trimestru din 2009 a fost probabil cel mai dificil pentru OMV, insa revenirea pare a fi lenta, in contextul in care marjele de rafinare raman slabe, pretul petrolului este sub nivelul din 2008 si redresarea economica este nesigura, a spus directorul executiv OMV, citat de Reuters.
"Am putea presupune ca al doilea trimestru al acestui an a marcat cea mai mare scadere", a declarat, pentru Reuters, Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv OMV, in cadrul unui interviu desfasurat la Londra.

Insa acesta a ramas prudent si nu a putut sa estimeze pana la ce nivel vor reveni castigurile de anul viitor, potrivit NewsIn.

"Este prea devreme pentru a estima. Depinde de pretul petrolului si de marjele de rafinare", a spus Ruttenstorfer.

Interviul a fost luat la o zi dupa ce grupul austriac a afisat o scadere cu 83% a castigurilor inainte de taxe si impozite din al doilea trimestru.
Cel de-al doilea trimestru a fost deosebit de dificil din cauza contrastului foarte mare dintre pretul actual al petrolului si nivelul din perioada similara a anului trecut, cand barilul de petrol se indrepta spre nivelul record de 147,27 dolari, atins in iulie 2008.

Pretul a revenit de la un minim de 32,40 dolari/baril, atins in decembrie 2008, insa, la cotatia de 72 dolari/baril, este in continuare la jumatatea valorii maxime de anul trecut.

Piata a fost sustinuta prin reducerile masive de productie hotarate de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ce au prezentat alte probleme pentru companiile ca OMV.

Reducerile de productie din Libia, de exemplu, unde activeaza OMV, a dus la reducerea productiei companiei.

Atingerea tintei de productie de 350.000-360.000 barili echivalent de petrol pe zi in 2010 ar putea fi dificila, chiar daca in acest an urmeaza sa inceapa productia suplimentara a OMV din Noua Yeelanda si Kazahstan.

"Pare sa fie dificil, insa nu ne-am modificat tintele", a declarat Ruttenstorfer in legatura cu obiectivele, ce se compara cu o productie de 315.000 barili echivalent de petrol pe zi in al doilea trimestru.

Marjele de rafinare au fost foarte slabe, in contextul in care cererea de produse rafinate, precum benzina si motorina, a scazut pe fondul crizei economice.

"In prima jumatate a anului, marjele de rafinare au scazut cu 50%. In al doilea trimestru, au scazut cu 75% fata de al doilea trimestru al anului trecut", a spus Ruttenstorfer.

"Nu cred ca acest nivel scazut se va mentine pentru mult timp", a adaugat el, insa nu a prevazut o revenire.

"Cred ca vom avea marje mult mai mici anul viitor, fata de anii 2006-2008".

OMV a afisat miercuri un profit net dupa plata intereselor minoritare de 185 milioane euro in primul semesru din 2009, marcand o scadere de 84% fata de perioada similara din 2008.

OMV a inregistrat in al doilea trimestru din 2009 o scadere cu 79% a profitului net dupa plata intereselor minoritare, la 144 milioane euro, de la 684 milioane euro, in al doilea trimestru din 2008. In primul trimestru al anului, compania a raportat un profit de 40 milioane euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri