Global Group a fost infiintata in anul 1996 si cuprinde Global Relocation, specializata in mutari, si Global Archive Management, specializata in arhivare si depozitare de documente.

“Am scazut cu aproximativ 30% in valoare de volum de business (de mutare) si nu de cantitate de comanda, in cantitate de clienti a ramas la fel”, spune Cor De Groot (foto).

In 2008 Global Relocation a raportat afaceri de 1,24 mil. euro (4.572.016 lei). Pentru acest an compania estimeaza afaceri de aproximativ 800.000 euro (3,8 mil. lei).

Potrivit lui De Groot, actualul context economic si-a pus amprenta asupra business-ului pe care il conduce incepand cu ianuarie 2009, insa acesta se asteapta la o revenire din august 2010.

Printre masurile de optimizare a costurilor luate de Global Group se numara eficientizarea si rapiditatea modului operational de lucru, respectiv prin planificarea optima a activitatilor.

Totodata, scaderea chiriilor spatiilor de birouri a generat o scadere a numarului de mutari in locatii noi.

“Proprietarii care au stat si cate trei luni de zile cu spatiile goale fiindca nu aveau chiriasi, au cedat in cele din urma si au lasat la pret fiindca aveau nevoie de lichiditati. Pe acest fond, ne-a crescut foarte mult activitatea in aceasta perioada. Aici e o poveste pe cat de amuzanta pe atat de interesanta. Avem multi clienti care ne-au sunat ca vor sa se mute, le-am facut oferta pentru mutare, iar in ultimul moment ne-au sunat sa ne spuna ca nu se mai muta si ca raman in acelasi loc. Motivul a fost ca le-a scazut chiria. 10 astfel de clienti au facut asta numai in luna septembrie”, declara De Groot.

Companiile care apeleaza cu preponderenta la serviciile Global Group activeaza in domeniul bancar, asigurari, imobiliare, cu un personal care nu depaseste 10-20 de angajati.

O mutare poate costa de la 200 euro (in cazul unei firme mici, cu 5-6 birouri), dar poate ajunge si la 900-1.000 euro in cazul firmelor cu peste 20 de angajati.

“Facem discounturi, dar numai in functie de cantitate. Spre exemplu, un birou cu 20 de persoane este mai ieftin calculat pe fiecare persoana decat un birou cu 6 persoane. Mergem pe discounturi de 5%”, afirma Cor De Groot.

Global Group si-a marit portofoliul cu 90 de clienti anul acesta si are o flota de masini alcatuita din 6 camioane, 3 camionete si 5 autoturisme.

In afara de Bucuresti, compania condusa de De Groot se orienteaza in special spre cladiri de birouri mai mari, localizate in alte orase.

“Am mutat relativ recent in Iasi o mare firma nemteasca cu aproximativ 500 de angajati pe parcursul a 5 zile de lucru. Au apelat la noi fiindca stiau ca noi suntem specializati pe astfel de mutari si avem echipamentele necesare. Am operat mutari in Constanta, Timisoara, Cluj, Oradea, in special pentru banci”, explica directorul general Global Group.

Pe de alta parte, compania va finaliza anul acesta constructia unui depozit, situat zona Magurele, in afara Bucurestiului, care incepand cu ianuarie 2010 va fi operational pentru arhiva. Birourile se vor muta in noua locatie cel mai probabil in iunie 2010, spune De Groot. Investitia in acest proiect se ridica la 900.000 euro.

La nivel de grup, compania Global Group a raportat in 2008 afaceri de 2,8 mil. euro si un portofoliu de aproximativ 200 de clienti.

Cor de Groot, originar din Olanda, a venit pentru prima data in Romania in anul 1991 ca angajat al unei firme straine care se ocupa in principal cu mutarea birourilor de ambasade. Acesta a decis in anul 1996 sa porneasca o afacere pe aceasta nisa. A inceput cu un singur angajat si un camion de 7,5 tone cumparat in leasing si garantat de tatal sau. Investitia in propriul business s-a ridicat la 20.000 euro. A devenit imediat reprezentantul local al uneia dintre cele mai mari firme de mutari din Europa, parteneriat care continua si dupa 13 ani de colaborare.

In 1997, castiga primul client de talie internationala, ING Bank mutandu-si birourile din World Trade Center in Kiseleff, cu ajutorul companiei lui De Groot si a celor trei olandezi specializati in project moves si adusi special din Olanda pentru acest plan de mutare, intr-o singura zi. In 2006, compania isi schimba numele in Global Group si De Groot se asociaza cu alti doi investitori olandezi pentru dezvoltarea business-ului.

Cititi si Piata de birouri in primul trimestru: Livrari mai putine, chirii in scadere