Ordonanta de urgenta, care a fost aprobata de Guvern acum acum o saptamana, presupune prelungirea termenelor de plata pentru medicamentele decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de la 60 de zile pana la 210 de zile. “Cu alte cuvinte, timp de sapte luni de acum inainte, farmaciile ar trebui sa plateasca lunar medicamentele pe care le achizitioneaza, taxele si impozitele catre bugetul de stat, T.V.A.-ul, salariile, chiriile si utilitatile, fara sa incaseze nimic”, explica oficialii Colegiului Farmacistilor.

Institutia avertizeaza ca incepand din iunie, casele judetene au facut plati la cote de avarie pentru medicamentele compensate si gratuite, platile efectuate catre farmacii fiind la un minim istoric. In plus, medicamentele pentru programele nationale de sanatate nu au mai fost achitate de case incepand cu luna martie, situatie care, apreciaza reprezentantii Colegiului, va avea consecinte dramatice in privinta asigurarii cu medicamente necesare a tuturor pacientilor si in special a celor cu boli cornice, grave, precum oncologie, diabet sau hepatita.

"Colegiul Farmacistilor considera aceasta decizie ca fiind iresponsabila si care va duce farmaciile, rapid, in imposibilitatea de a functiona si implicit de a nu putea elibera medicamente pacientilor [...] Nu credem ca inchiderea farmaciilor cu consecintele grave in privinta asigurarii cu medicamente a populatiei si punerea in grea dificultatea a distribuitorilor si a producatorilor de medicamente, va aduce vreun beneficiu Romaniei si romanilor in aceasta perioada de criza. Deja o treime dintre farmaciile din Romania se confrunta cu mari dificultati financiare, fiind in stare de insolventa. Primii care vor avea de suferit, sunt si cei mai vulnerabili, adica farmaciile din mediul rural si pacientii acestora", se precizeaza in comunicatul de presa emis de Colegiu.

Colegiul Farmacistilor, se mai mentioneaza in comunicat, va face demersuri catre toate aceste institutiile europene abilitate pentru a se apara de ceea ce considera a fi un abuz de putere a statului.

Cititi si Anca Vlad, sefa Fildas: Farmaciile independente, in prag de faliment.