Combinatul ArcelorMittal Galati isi trimite, din nou, in concediu de odihna fortat o parte din angajatii Uzinei de Laminate Plate, din cauza lipsei de comenzi de tabla groasa.
Compania siderurgica de la Galati nu are comenzi de tabla groasa si, ca atare, este nevoita sa-si trimita muncitorii din acest sector in concediu de odihna fortat. Sunt vizati doar angajatii unuia dintre laminoarele Uzinei de Laminate Plate. Este vorba de Laminorul de Tabla Groasa nr. 2, unde lucreaza 780 de oameni.

"Nu avem volum de comenzi la tabla groasa, iar preturile de vanzare sunt apropiate de nivelul costului variabil, se prevede EBITDA negativ in ianuarie. La LTG 2, inainte de a lua alte decizii, va trebui sa organizam luarea, mai devreme, de zile din concediile de odihna", se arata intr-o analiza recenta a companiei, conform NewsIn.

Informatia a fost confirmata si de liderii sindicali din combinat. "In luna ianuarie, muncitorii din LTG 2 vor fi trimisi, prin rotatie, in concediu de odihna pentru zece zile, din cauza ca nu sunt comenzi. Sa speram ca, ulterior, nu vor fi necesare alte masuri. Deocamdata, ne bucuram ca laminoristii nu sunt trimisi in somaj tehnic", a declarat vicepresedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom Galati, Nelu Macovei.

Volumul de comenzi de tabla groasa a fost aproape de zero si in ultimul trimestru al anului 2009, iar compania siderurgica a fost nevoita atunci sa-si trimita in somaj tehnic, pentru zece zile, laminoristii din Laminorul de Tabla Groasa nr. 2 si din Laminorul de Benzi la Rece. Laminoristii au mai fost trimisi in somaj tehnic in vara si, respectiv, in concediu de odihna fortat in primavara, dar atunci au stat acasa si colegii din celelalte sectoare ale combinatului.

Acum, ArcelorMittal Galati are un volum bun de vanzari doar la rulouri, insa castigul nu este semnificativ deoarece preturile de vanzare sunt mici. Compania preconizeaza, insa, o crestere cu 20 de euro pe tona a preturilor la acest produs, in februarie.

Din toamna lui 2008, cand productia de otel a inceput sa scada si in sudul Moldovei, managementul ArcelorMittal Galati a inghetat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica, optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic si in concediu de odihna, prin rotatie.

La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt circa 9.300 de muncitori. Recent, majoritatea sindicatelor din unitate a acceptat propunerea patronatului de a mentine salariile inghetate si in 2010, pentru al doilea an consecutiv, din cauza conditiilor de piata dificile. Acordul incheiat de partenerii sociali prevede, totusi, oferirea unui bonus de 5% din salariul anual tuturor siderurgistilor.

Conducerea ArcelorMittal a aprobat saptamana aceasta finantarea cu 52 milioane euro a lucrarilor de reparatie capitala si de modernizare a Furnalului 5 de la Galati, operatie care va genera reducerea costurilor de exploatare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri