"Este o masura menita sa satisfaca nevoia de a suplimenta veniturile bugetare in aceasta perioada. Probabil ca a avut la baza ratiuni ce tin de echitate si solidaritate. Este cunoscut faptul ca exista numeroase cazuri in care raporturi de munca sunt ascunse sub umbrela conventiilor civile si a celor care prevad plata de drepturi de autor pentru singurul motiv de a ocoli plata acestor contributii", a declarat pentru NewsIn Serban Paslaru (foto), avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului de dreptul muncii.

De asemenea, acesta a mai spus ca avocatii nu ar trebui sa fie afectati, intrucat platesc deja contributii la Casa de Asigurari a Avocatilor, conform unor reglementari speciale derogatorii de la Legea pensiilor.

Ministrul muncii, Mihai Seitan, a declarat ca proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de cinci salarii medii pe economie.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat Seitan.

"Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament.