Francezii au reusit ca in al doilea trimestru sa compenseze o parte din scaderea vanzarilor din primele trei luni ale anului, datorata, in principal, iernii prelungite.

“In primele trei luni ale anului am vandut foarte putin ciment, din cauza conditiilor foarte grele din timpul iernii, insa vanzarile si-au revenit in al doilea trimestru. Speram ca in a doua jumatate a anului sa vindem mai mult, chiar daca semnele nu sunt incurajatoare pentru al doilea semestru, in contextul in care lipsesc proiectele noi de constructii”, a declarat, pentru Wall-Street, Philippe Questiaux, presedintele si directorul general al producatorului de ciment Lafarge Ciment (Romania), parte a grupului francez Lafarge.

Grupul a bugetat la inceputul anului o crestere de 0-5% in volum a vanzarilor aferente pietei locale, in conditiile in care afacerile au scazut anul trecut pana la circa 242 de milioane de euro.

Planurile francezilor au fost insa date peste cap de lunile dure de iarna, care au dus la blocarea constructiilor. Astfel, in primele trei luni ale anului, Lafarge Ciment inregistra un declin de 42,3% a vanzarilor de ciment, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului financiar trimestrial al grupului.

Scaderea valorica a vanzarilor producatorului de ciment s-a cifrat insa 44,9%, procent similar cu cel inregistrat in primele trei luni ale anului trecut, in conditiile in care reducerea preturilor a fost de 2,6%.

“Avand in vedere ceea ce s-a intamplat la inceputul anului, nu se mai poate vorbi de o crestere a afacerilor, ci poate de o mentinere a businessului la nivelul de anul trecut. Totusi, exista inca destul de multe incertitudinui”, mentioneaza Questiaux.

Seful Lafarge Ciment adauga ca cresterea TVA de la 19% la 25% nu va duce la o crestere a preturilor cimentului la producator.

“Noi nu am majorat preturile de la 1 iulie ca urmare a majorarii TVA si nici nu avem de gand sa facem acest lucru. Trebuie avut in vedere insa ca noi suntem producatori, iar vanzarile noastre au loc prin intermediul distribuitorului. Prin urmare, nu putem raspunde de eventualele majori de preturi pe care ar putea sa practice acestia”, adauga Questiaux.

Productia de ciment a scazut anul trecut cu 27,8%, de la 10,7 milioane de tone in 2008, la aproximativ 7, 72 de milioane de tone.

Totodata, consumul de ciment a depasit cu putin 8 milioane de tone anul trecut, in scadere cu circa 30% fata de 2008.

Anul trecut, doar 270.000 de tone de ciment au fost importate pe piata locala, in vreme ce restul s-a fabricat intern de catre producatorii Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si Carpatcement Holding , subsidiara locala a nemtilor de la HeidelbergCement.

Grupul francez, care a intrat pe piata locala prin preluarea fostului producator national Romcim, in 1997, a ajuns la o cifra de afaceri de 370 milioane de euro in 2008 si la un profit net de 163,8 milioane de euro. Lafarge Romania a fost in 2008 una din cele mai profitabile companii de pe piata locala.

Lafarge Ciment detine doua fabrici de ciment la Hoghiz si Medgidia, precum si o statie de macinare la Targu-Jiu.